Хто і як часто перевіряє ФОПи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і як часто перевіряє ФОПи

Казна та Політика
2130
За 2019 рік ДФС було проведено 5 442 перевірки ФОПів щодо дотримання вимог податкового та іншого законодавства. Це всього 0,30% від загальної кількості ФОП. Перевіряти ФОП можуть не лише фіскали, а ще й інші органи.
Про це пише в своєму повідомленні opendatabot.
Хто і як часто перевіряє ФОПи:
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій – від початку 2018 року провела 24 тисячі перевірок ФОПів.

Картки для зберігання грошей

  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів — 19 226 перевірок.
  • Державна служба України з питань праці – 2663 перевірки.
Кого і чому не можна перевіряти
Обмежує перевірки ФОПів досі чинний закон, прийнятий ще у 2012 році. 2 стаття цього закону містить перелік усіх, на кого поширюється його дія. Однак є винятки щодо підприємців, навіть захищених законом від більшості перевірок. Якщо виникають підозри, що за допомогою ФОПа відбуваються якісь оборудки або ухилення від оподаткування, то це є підставою для здійснення перевірки.
«Що менше перевірок, то легше вести бізнес. Адже кожна перевірка – це фактично репресії по відношенню до підприємця. Свого часу німецькі представники органів влади розповідали, що у Німеччині підприємця із обігом до 2 млн євро і з 10 найманими працівниками перевіряють раз на 75 років. Підприємець може працювати все життя без жодної перевірки. У них влада фокусується на зловживаннях, концентрованих у великому бізнесі. А мікробізнес не чіпають, тому що в усьому цивілізованому світі дрібних підприємців розглядають виключно як самозайнятих осіб. Адже це створення робочих місць, маленький, часто сімейний бізнес, який не розглядають із позиції наповнення бюджету», – коментує Сергій Доротич, голова ВГО «Союз захисту підприємництва».

Довідка Finance.ua

  • Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №1053-1 “Про внесення змін до закону “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”.
  • З 1 жовтня цей закон дозволяє споживачеві отримати 100% вартості придбаних товарів, якщо продавець не видав чек або якщо чек в електронній формі не було передано контролюючим органам. Продавцеві загрожує суттєвий штраф.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас