Експерти розповіли, наскільки реальне подальше зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, наскільки реальне подальше зниження облікової ставки

Кредит&Депозит
759
НБУ 25 жовтня знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5% річних.
У прес-службі НБУ зазначили, що прогнозний сценарій Нацбанку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% на кінець 2021-го за умови стійкого зниження інфляції до мети 5%.
Експерт Української фабрики думки, фахівець у сфері соціальної політики та макроекономіки Юрій Гаврилечко підкреслює, що зниження облікової ставки це, безумовно, позитивне явище.
“Ситуація, коли вартість грошей для внутрішнього ринку в два з гаком рази перевищувала показник офіційної інфляції, виглядала відверто фантастичною і говорила про те, що дані Держстату не відповідають дійсності, – пояснює Гаврилечко. – До 2021 року можна знизити облікову ставку до 8%, а можна і до 0%, якщо, звісно, мати на меті поліпшення економічної ситуації. Не зрозуміло, правда, що тепер буде в своє виправдання говорити Мінфін, розміщуючи облігації внутрішньої держпозики з прибутковістю істотно вище розміру облікової ставки”.
Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко згоден з даними НБУ, що інфляція знижується. Він також наголошує на важливості ставити інші цілі.
“Всі напружують НБУ щодо того, що з інфляцією ми справляємося, але одна з причин нерозвитку бізнесу – висока вартість грошей, кредитів. Природно, зниження облікової ставки є дуже важливим, це дає можливість дати поштовх розвитку економіки. Водночас, неправильно різко знижувати облікову ставку, – упевнений Дорошенко. – Будь-яке різке рішення в економіці призводить до негативних наслідків. І в цьому сенсі я схвалюю поступове, акуратне зниження облікової ставки, що не провокує зростання інфляції. Нагадаю, що 25 квітня цього року регулятор знизив облікову ставку з 18% до 17,5%, в липні – до 17%, у вересні – до 16,5%”.
Зниження інфляції до 5% до кінця 2021 року Дорошенко здається досить оптимістичним. Водночас він не заперечує, що розрахунки НБУ виглядають досить професійно.
Фінансовий експерт Іван Богдан вважає, що зниження інфляції до 5% можливе тільки в умовах продовження жорстоких умов монетарної і фіскальної політики.
“Але тоді треба забути про темпи зростання ВВП на рівні 3% і вище, – попереджає експерт. – Економічний блок уряду так і не зрозумів, що в Україні – величезний відкладений споживчий попит, викликаний, в тому числі, найнижчим в Європі (на сьогоднійшій день) рівнем життя”.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас