Міжбанк: Долар VS гривня: чи очікувати нових проблем з курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: Долар VS гривня: чи очікувати нових проблем з курсом

Валюта
3442
Незважаючи на період бюджетних платежів у клієнтів, гривня (всупереч традиційному для таких днів зміцненню) продемонструвала лише падіння. З 15 по 18 жовтня долар на міжбанку зріс з 24,65/24,69 до 25,09/25,13 гривень, що викликало також і зростання котирувань готівкового ринку до 24,95/25,10 до кінця минулої п’ятниці.
Основні фактори, які вплинуть на поведінку учасників ринку і формуватимуть тренд по курсу цього тижня:
  • Період основних виплат сум відшкодувань ПДВ експортерам. У третій декаді жовтня держава перерахує експортерам основні суми відшкодувань ПДВ. Після отримання цих гривневих коштів у експортерів скоротиться потреба в продажу валюти. Це зменшить її пропозицію на міжбанку і спрацює проти гривні;
  • календарний фактор – завершення податкових платежів у бізнесу та підготовка до кінця звітного періоду у клієнтів. За фактом – цей тиждень формує попередні результати діяльності компаній з жовтня, і більшість фінансових директорів великих клієнтів буде намагатися закрити основні обсяги своїх операцій в кінці цього тижня – на початку наступного.
Це поступово збільшить статистику торгів і періодично призводитиме до ситуативних перекосів попиту і пропозиції валюти протягом дня під час виходу на ринок великих гравців;
Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 22 жовтня – один з найголовніших факторів, які вплинуть на валютний ринок.
У цей вівторок Мінфін розміщує гривневі облігації на досить затребувані інвесторами строки – 168 днів і 343 дні (по 500 млн гривень за номіналом) і на 1085 днів (на 2 млрд гривень). Це призведе до часткового розпродажу валюти нерезидентами для закриття своїх покупок цих гривневих паперів і частково підтримає позиції гривні на міжбанку.
Ми не очікуємо масованих продажів валюти під ці операції, бо у іноземців є ще гривня від попередніх погашень облігацій, але, за нашими розрахунками, до $35-45 млн на міжбанк може вийти. Це буде працювати на зміцнення гривні, а основним покупцем цієї валюти буде НБУ;
На міжбанку. Істотні курсові стрибки в цей період можуть спровокувати:
1) Активні вливання в банківську систему великих сум відшкодування ПДВ експортерам при зростанні попиту на валюту як з боку імпортерів перед закінченням місяця, так і нерезидентів, що виводять частину заробленого на ОВДП;
2) Дії нерезидентів на первинному ринку під час аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП і в день розрахунків за куплені папери.
За наявності ситуативного надлишку долара на міжбанку – Нацбанк продовжить виходити на міжбанк з його викупом через Matching.
Але особливих обсягів пропозиції валюти нерезидентами ми цього тижня не прогнозуємо.
Крім цього, якщо частина нерезидентів продовжить конвертувати отриману раніше від погашення ОВДП гривню у валюту – то не виключено, що Нацбанку доведеться продати близько $35-40 млн доларів для запобігання зльоту котирувань.
За розрахунками в період з 21 по 25 жовтня безготівковий долар на міжбанку перебуватиме в межах досить широкого коридору 24,60-25,25 гривень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас