МВФ турбують заклики популістів змінити керівництво Нацбанку - Рожкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ турбують заклики популістів змінити керівництво Нацбанку - Рожкова

Казна та Політика
295
Для подальшої взаємодії з Україною МВФ прагне отримати додаткові гарантії незалежності Нацбанку, в першу чергу, щодо виконання закону, що регламентує призначення керівництва НБУ і забезпечує послідовну політику банку, незважаючи на зміну політичного керівництва в країні.
Про це розповіла перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова.
“У першу чергу, у нас діє Закон про Національний банк України, зміни до якого були внесені в 2015 році. Це було якраз однією з умов МВФ, і після того як Верховна Рада проголосувала, Україна отримала транш. Всі гарантії незалежності Національного банку там були прописані”, – зазначила представник НБУ у відповідь на питання про додаткові гарантії незалежності Нацбанку України, які хоче отримати МВФ.
Вона уточнила, що в першу чергу мова йде про те, що голова НБУ призначається на посаду Верховною Радою за поданням Президента України строком на сім років, і протягом цього строку він не може бути звільнений. Крім того, за законом не можуть бути звільнені з посади і заступники голови НБУ.
“Для чого це робиться? Політика, яку ми розробляємо й імплементуємо, повинна бути послідовною, передбачуваною і безперервною, і вона не повинна змінюватися в той час, коли відбуваються зміни в політичних елітах”, – пояснила Катерина Рожкова.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас