Експерт пояснив, за якої умови може відбутися нова хвиля еміграції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, за якої умови може відбутися нова хвиля еміграції

Казна та Політика
1265
Система пільг і соціальних виплат повинна бути прозорою і зрозумілою. І важливо при реформуванні цієї системи не нашкодити і не змусити українців думати, що держава знову їх обдурила, поставивши на шляху отримання пільг перепони для економії держбюджету.
Таку думку в коментарі УНН висловив міжнародний економічний експерт, голова ГО “Національний інтерес України” Ігор Гарбарук.
“Аналізуючи перелік категорій населення, які підпадають під соціальні гарантії, і визначаючи, кому вони дійсно потрібні, в умовах, коли економіка країни не здатна згенерувати необхідні кошти для їх покриття, головне – це не піти за логікою уряду при нарахуванні субсидій. Це коли штучним чином, шляхом введення додаткових умов кількість людей, які отримують субсидії, була скорочена практично у 2 рази. Якщо уряд і ВРУ все ж підуть цим шляхом і під виглядом “псевдозахисту” малозабезпечених сімей будуть вводити додаткові правила й обмеження, коли людей будуть змушувати доводити черговим держчиновникам свою бідність і неспроможність прожити без соціальних виплат – це логічно призведе до суттєвого зменшення одержувачів соціальних виплат, економії бюджету – якої вже так домагається уряд, а потім до ще більш різкого збільшення еміграції працездатних громадян із України. Вони зрозуміють, що держава їх в черговий раз обдурила, позбавила надії на соціальну підтримку і не може гарантувати всім категоріям громадян взятих на себе зобов’язань. Відповідно – вони будуть виїжджати не тільки самі, але і вивозити з країни свої сім’ї, дітей”, – пояснив Гарбарук.
Експерт зазначив, що в таких умовах, в результаті, в Україні залишаться тільки бюджетники з мізерною зарплатою, на яку буде неможливо прожити і яка буде з’їдатися гіперінфляцією, і пенсіонери, які на свою пенсію не зможуть навіть купити медикаменти – відповідно, смертність буде різко зростати.
Також Гарбарук вважає, що при реформуванні сфери соцвиплат слід врахувати той факт, що мінімальна пенсія і зарплата, а також прожитковий мінімум повинні бути рівні.
“Наприклад, прожитковий мінімум не може бути у два раза нижче, ніж мінімальна зарплата, тому що за ці гроші реально вижити неможливо”, – зазначив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас