Борги перед податковою мають 4% осіб на спрощеній системі оподаткування (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги перед податковою мають 4% осіб на спрощеній системі оподаткування (дослідження)

Особисті фінанси
308
Лише 4% компаній на єдиному податку мають податковий борг, тоді як на загальній системі оподаткування 14% боржників.
Про це йдеться в дослідженні Opendatabot.
Причини, чому платники такі дисципліновані:
  • Якщо не платять — втрачають свій статус. Потенційний «єдинник» перевіряється на наявність/відсутність податкового боргу, і якщо такий борг існує, статус платника єдиного податку йому просто не дадуть.
Коли можна втратити цей статус через податковий борг
  • за наявності податкового боргу протягом двох послідовних кварталів податкова майже в автоматичному режимі анулює статус платника ЄП.
Відновити його – лише через чотири квартали.
  • Податкові органи намагаються запобігти появі податкового боргу.
Фіскали перевіряють наявність/відсутність податкового боргу на місці при подачі звітної декларації в паперовому вигляді. Виявивши борг — відразу пропонують його сплатити, а вже потім приймають декларацію.
Після запровадження сервісу дистанційного звітування при виявлені розбіжностей чи формуванні податкового боргу податківці телефонують платнику та попереджають про формування заборгованості та негативні наслідки. Платники оперативно виправляють помилки або сплачують борг.
  • Оборот «єдинників» порівняно невеликий.
Загальна система оподаткування частіше застосовується в середньому і великому бізнесі. Але при великих видатках легше піти в мінус. Переважна ж більшість платників ЄП представляє мікро- і малий бізнес. Зазвичай це компанії, що надають послуги, невеликі магазини та кафе. Їхній річний оборот становить менше 5 мільйонів грн на рік. У «єдинників» порівняно малі затрати, які легше контролювати.

Банкрутство фізосіб в Україні

Бухоблік на єдиному податку набагато простіший
Бухгалтерський облік у компаніях на загальній системі оподаткування дуже складний, у той час як деяким єдиноподатникам узагалі достатньо вести Книгу обліку доходів, дані з якої використовуються для заповнення Податкової декларації платника єдиного податку.

Довідка Finance.ua

  • У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким хочуть внести зміни до статей № 294 та 298 Податкового кодексу України. Проектом Закону хочуть спростити започаткування підприємницької діяльності фізичними особами, які планують здійснювати таку діяльність як платники єдиного податку першої або другої групи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас