Топ-20 компаній-оптовиків: більшість у столиці та причетні до офшорів - дослідження (таблиця) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-20 компаній-оптовиків: більшість у столиці та причетні до офшорів - дослідження (таблиця)

Фондовий ринок
1891
Топ-20 компаній, які займаються оптовою торгівлею, мають різноманітні напрямки роботи – вони здебільшого працюють на міжнародних ринках, а половина має зв’язок з офшорами.
Про цесвідчать результати дослідження аналітиків YouControl.
Топ-20 компаній-оптовиків: більшість у столиці та причетні до офшорів - дослідження (таблиця)
“Із топ-20 компаній п’ять торгують паливом, чотири зерном, три мають КВЕД “Неспеціалізована оптова торгівля”, три продають тютюнові вироби, по дві ‒ метал та фармацевтичні товари і одна займається м’ясом”, – свідчать результати дослідження.
“Торгівля нафтопродуктами, аграрною продукцією, фармацевтикою та тютюновими виробами – це традиційно найбільш потужні та концентровані види оптової торгівлі в Україні. Не дивно, що компанії цього сектору завжди очолюють ренкінги за обсягом чистого доходу не лише в торговельному сегменті, а й загалом серед усіх компаній країни.
Більшість із них є складовими структури найбільших бізнес-груп. Вони виступають у ролі основних каналів передачі виручки від покупців готової продукції до первинних виробничих ланок власних вертикально-інтегрованих систем”, – пояснюють експерти YouControl.
Фактично перелічені у двадцятці компанії очолюють свої напрямки торгівлі, мають потужну ринкову частку. Але їхня фінансова стабільність відрізняється.
Три підприємства із першої двадцятки за виручкою мають показник FinScore (індекс фінансової стійкості від YouControl) – С, а чотири – D (дуже низький рівень). Однак більшість, 13 із 20 компаній, досить фінансово стійкі і мають позначки FinScore А та В.
“Серед компаній-оптовиків із топ-20 не так багато “старожилів”. Лише п’ять із них були засновані в 90-х роках. При цьому 8 працюють на ринку з 2000-х років, а ще 7 – взагалі з 2010 року”, – заявляють аналітики YouControl.
Найбільше підприємств із двадцятки зареєстровані в Києві, хоча розташування їхніх окремих представництв чи підрозділів при цьому можливе по всій країні. Загалом компанії-лідери мають реєстрацію:
  • Києва (13 підприємств);
  • Київської області (2 підприємства);
  • Волинської області (2 підприємства);
  • Дніпропетровської області (1 підприємство);
  • Миколаївської області (1 підприємство);
  • Одеської області (1 підприємство).
“Компанії-оптовики очікувано торгують не лише на внутрішньому ринку. Лише два представника топу не мають торгових відносин за кордоном. 17 підприємств із топ-20 експортують свої товари до інших країн, а 15 імпортують. Хоча обсяги такої торгівлі у різних компаній можуть відрізнятися в рази”, – йдеться в результатах дослідження.
Топ-20 компаній-оптовиків: більшість у столиці та причетні до офшорів - дослідження (таблиця)
Половина з цих компаній причетна до “офшорів” через власників чи бенефіціарів. “Улюбленою” їхньою низькоподатковою юрисдикцією став Кіпр – з ним пов’язані п’ять компаній, три – мають зв’язки зі Швейцарією, а дві – з Оманом.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас