Що потрібно для 7-відсоткового зростання української економіки - Сологуб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що потрібно для 7-відсоткового зростання української економіки - Сологуб

Казна та Політика
1675
Чи можливе зростання української економіки на 7% на рік? А кредити не під 20-25%, а під 12-13%? Як вдарить по Україні сповільнення світової економіки? Чи може Україна прожити без МВФ? Що відбувається на валютному ринку? Як ціни реагують на зміцнення гривні?
Про все це розповів заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
«Що потрібно зробити, щоб забезпечити зростання на 7% на рік? За рахунок споживання цього не досягти. Драйвером повинні бути інвестиції. У нас, наприклад, відношення частки інвестицій до ВВП становить 17-18%. А в інших країнах з темпами зростання ВВП вище 5% співвідношення частки інвестицій до ВВП досягає 25-30%. Тобто темпи зростання інвестицій потрібно забезпечувати на рівні 20% на рік. А для цього потрібні структурні реформи», – зазначив він.
Внаслідок зміцнення гривні на кінець року співвідношення держборгу до ВВП буде менше 55%. У країні, де воно було більше 80%. Так, міцна гривня частково зменшує доходи бюджету. Але водночас уявіть собі інвестора, який дивиться на країну з держборгом до ВВП 60%, і на інвестора, який дивиться на країну з держборгом менше 50%. І як це транслюється в його очікування процентної ставки за запозиченнями цієї країни.
«Люди фіксують у голові те, що дорожчає найбільше. Якщо дивитися на розбивку індексу споживчих цін, то деякі товари з імпортною складовою подешевшали. Наприклад, бензин в річному вимірі подешевшав більш ніж на 8%. Побутова техніка та обладнання подешевшали на кілька відсотків. Ціни на одяг і взуття, де переважає імпортна складова, за рік не змінилися» – повідомив Сологуб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас