Атестація співробітників та збільшення відпустки: Що пропонує ЄБА для нового Трудового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Атестація співробітників та збільшення відпустки: Що пропонує ЄБА для нового Трудового кодексу

Казна та Політика
4071
Наразі в робочих групах профільного Комітету ВР з питань соцполітики та прав ветеранів тривають активні обговорення проекту Трудового кодексу України, який готується до реєстрації у Верховній Раді (на заміну законопроекту №1658).
Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.
Зі свого боку, експерти ЄБА пропонують врахувати 11 ключових питань, аби отримати дійсно прогресивний проект Трудового кодексу.
Йдеться про такі питання:
  • Лібералізація та адаптація відносин роботодавець-профспілка та перегляд повноважень профспілок. Виключення необхідності погодження роботодавцем власних нормативних актів у випадках, коли колективний договір не укладено з первинним органом профспілки. Виключення необхідності попереднього повідомлення профспілки про надурочну роботу, якщо працівник вже надав письмову згоду на таку роботу.
  • Розширення переліку осіб, що можуть бути працевлаштовані без отримання дозволу на працевлаштування, зокрема, таких як іноземці без громадянства, біженці із визначеним правовим статусом тощо.
  • Закріплення за керівниками філій можливості укладати трудові договори, адже наразі це може робити лише керівник організації.
  • Передбачення можливості укладення договорів як у письмовій, так і в усній формах з обов’язковою письмовою заявою і наказом про прийняття на роботу.
  • Спрощення класифікатора професій – надання йому рекомендаційного, а не обов’язкового характеру, як це є зараз, крім того, надання роботодавцю можливості самостійно визначати назву посади.
  • Закріплення можливості укладення строкових трудових договорів виключно за домовленістю сторін.
  • Закріплення за роботодавцем права звільняти або відстороняти працівника у випадку вчинення дій, що містять ознаки корупції. Крім того – права звільняти певні категорії працівників за порушення трудових обов’язків – прогули, розкрадання, появу в нетверезому стані, тощо (до прикладу, вагітних жінок, жінок з дітьми до 3-х років), а також, працівників, які досягли пенсійного віку.
  • Перегляд та спрощення системи відпусток – 1 основна трудова відпустка (зі збільшенням основної відпустки з 24 до 30 днів), 2 соціальні відпустки – у зв’язку з вагітністю і пологами та для догляду за дитиною.
  • Проведення атестації всіх співробітників – перевірка як hard skills, так і soft skills (наразі атестація працівників законодавчо не закріплена).
  • Створення сервісної служби задля нагляду та контролю за дотриманням трудового законодавства.
  • Законодавче закріплення більш сучасних форм комунікації між роботодавцем та працівником – в електронній формі.

Довідка Finance.ua

  • Нагадаємо, законопроект №1658 щодо оновленого Трудового кодексу вже був проголосований ВР у першому читанні та очікував на розгляд у другому, але був відкликаний ВР нового складу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас