Створено технологію швидких електронних татуювань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено технологію швидких електронних татуювань

Технології&Авто
646
Дослідники з Університету Дьюка розробили новий метод друку електроніки, який дозволяє наносити мікросхеми на папір і навіть людську шкіру. Це відкриває шлях до створення досконалих «електронних татуювань» для моніторингу стану здоров’я і управління технікою.
Як зазначає Phys.org, електронні татуювання, що існують сьогодні, вже дозволяють відстежувати серцеву і мозкову активність і стимулювати м’язи, проте у них є низка недоліків. Зокрема, їх виготовлення залишається складним багатоетапним процесом. Про те, щоб «на ходу» додати до татуювання додаткові елементи, не йдеться.
Нова методика дозволить скоротити процес нанесення електронного татуювання до одного кроку. В її основі лежить чорнило з нановолокнами срібла, яке можна наносити у вигляді аерозолю на будь-яку поверхню при кімнатній температурі. Через дві хвилини після розпилення воно застигає у вигляді тонкої плівки, що зберігає свої властивості після багаторазових згинань.
Демонструючи технологію, один з авторів роботи надрукував на своєму мізинці два дроти, підключені до світлодіоду. Після подачі напруги на дроти діод увімкнувся і продовжував світити, навіть коли палець сгинався.
На другому етапі дослідники створили повноцінний електрод, об’єднавши новий тип чорнила з напівпровідниковими вуглецевими нанотрубками і шаром нітриду бору – двовимірного діелектрика. Зазвичай комбінація подібних матеріалів вимагає складних процедур, наприклад, хімічної очистки поверхонь, однак використання аерозольного принтера значно спростило процес.
Автори розробки сумніваються, що нова методика повністю витіснить інші способи створення електронних татуювань. Проте в деяких ситуаціях вона може виявитися незамінною. Серед можливих застосувань – біосенсори, вбудовані в медичні бинти, і зручні біологічні маркери.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас