3D-друк наноматеріалів прискорили в 1000 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3D-друк наноматеріалів прискорили в 1000 разів

Технології&Авто
542
Американські інженери усунули необхідність обирати між швидкістю адитивного друку і роздільною здатністю. Запропонована ними технологія дозволяє за пару хвилин виготовити нанооб’єктів, на які зазвичай йшло кілька годин.
Наявні адитивні технології в наномасштабі перетворюють фотополімерний матеріал з рідкого на твердий, направляючи на нього промінь світла діаметром близько 700 – 800 нм. Оскільки ця плямка має акуратно просканувати всю поверхню об’єкта, створення складної 3D-структури може займати кілька годин.
Замість того щоб використовувати єдине джерело світла, вчені з Технологічного інституту Джорджії запропонували одночасно задіяти мільйон. Для цього вони взяли фемтосекундний лазер і застосували цифрову маску для створення необхідного світлового візерунка на рідкому полімерному матеріалі. Високоінтенсивне світло викликало на потрібних ділянках реакцію полімеризації, пише Phys.org.
Так, шар за шаром, виникли 3D-структури. Потім, коли об’єкт був готовий, зайвий рідкий полімер видалили. Об’єкт, на друк якого зазвичай йде кілька годин, був виготовлений за вісім хвилин.
Для демонстрації можливостей технології дослідники надрукували структури довжиною один міліметр, ширина і висота яких склала 100 на 100 мікрон, а також безліч інших форм: колони, куби, трубки і спіралі.
Використовувався звичайний полімерний матеріал, але технологія буде так само працювати з металами і керамікою, обіцяють автори.
Вони бачать її застосування в серійному виробництві компонентів для електроніки, наприклад, смартфонів.
«Зазвичай потрібно обирати між швидкістю і роздільною здатністю, – пояснив Сурабх Саха, керівник проекту. – Якщо потрібен швидкий процес, роздільна здатність знижується. Ми порушили цей інженерний компроміс і навчилися друкувати найдрібніші деталі в 1000 разів швидше».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас