Хто має право на достроковий вихід на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто має право на достроковий вихід на пенсію

Казна та Політика
4433
Щоб вийти на пенсію за вислугою років, необхідно мати 26 з половиною років стажу.
Про це повідомляє прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві.
До внесення змін у пенсійному забезпеченні населення, працівники освіти, охорони здоров’я та соцзабезпечення могли стати пенсіонерами до настання такого віку, маючи необхідний стаж або так звану вислугу років. Проте цю норму було скасовано у жовтні 2017 року.
При цьому Конституційний суд України ухвалював рішення у червні цього року про неконституційність положення щодо підвищення віку. Йдеться про зміни до закону від 2015 року, коли для нарахування пенсії за вислугу років встановили мінімально необхідний вік – 55 років. Це положення вже не діє.
Право на достроковий вихід на пенсію мають громадяни:
1.При досягненні певного віку. В 55 років чоловіки зі стажем не менше 25 років, зайняті на роботах повний робочий день з особливо тяжкими умовами праці. В 50 років жінки з такими ж умовами праці.
2. Інваліди. Громадяни, позбавлені зору з народження повністю або I категорії, мають право при досягненні страхового стажу 15 і 10 років отримати пенсійне страхування. Чоловіки можуть скористатися правом в 50 років зі стажем в 15 років, жінки в 40 років зі стажем в 10 років.
3. Матері, які мають 5 і більше рідних дітей на піклування можуть вийти на пенсію в 50 років зі стажем не менше 15 років.
4. Військовослужбовці.
5. За вислугою років. Державні службовці, прокурори, судді, депутати, працівники сфери охорони здоров’я та інших державних органів йдуть на достроковий відпочинок при наявності страхового стажу в 25 років.
6. Працівники, які стали жертвами реорганізації або скорочення штату. Єдиною умовою використання таких привілеїв є звільнення з організації або виробництва, де передбачені подібні права.

Довідка Finance.ua

Періоди, що враховуються до страхового стажу
  • Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.
  • Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.
  • Ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку;
  • Проходження військової служби по 31 грудня 2017 року включно;
  • Перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • Перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас