Рада схвалила законопроект про столицю: що зміниться для Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада схвалила законопроект про столицю: що зміниться для Києва

Казна та Політика
1696
Верховна Рада України в першому читанні схвалила законопроект про внесення змін до закону про столицю.
Що зміниться для Києва, якщо закон документ пройде всі процедури і набере чинності в нинішній редакції.
Позачергові вибори і скорочення Київради. Відповідно до закону про столицю 8 грудня 2019 року в Києві мають відбутися позачергові вибори мера і до міської ради, а протягом місяця після оголошення результатів повинен бути сформований виконавчий комітет. Крім того, кількість депутатів Київради скорочується з 120 до 84.
Зазначимо, Верховна Рада і без того мала законні підстави оголосити позачергові вибори, позаяк Київрада не збиралася на пленарні засідання більше ста днів.
Посади мера Києва і глави КМДА чітко розмежовуються. Київська міська державна адміністрація перестає бути виконкомом Київради, а глава КМДА не зможе суміщати посаду з будь-якою іншою. Таким чином, в майбутньому виключається можливість того, що мером Києва і главою КМДА буде одна людина.
Глава КМДА, як і сьогодні, буде призначатися і звільнятися Президентом за поданням Кабінету Міністрів. Уряд також може скасовувати рішення глави КМДА.
Крім того, істотно розширюються його повноваження за рахунок тих, які сьогодні входять до компетенції мера Києва. Зокрема, глава КМДА братиме участь у вирішенні питань про проведення в столиці великих заходів, в засіданнях Кабміну з питань Києва, погоджувати розміщення офісів центральних органів влади і кадрові призначення.
Повернення райрад з новими повноваженнями. Після прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України ЦВК повинна організувати вибори районних рад в Києві. Закон про столицю чітко розділяє повноваження Київради і райрад, передаючи в сферу останніх:
  • середню, дошкільну і позашкільну освіту;
  • первинну та профілактичну медичну допомогу;
  • районні заклади культури;
  • молодіжні, туристичні та культурні програми;
  • контроль за забудовою і в сфері експлуатації житла;
  • благоустрій території;
  • парковку транспортних засобів;
  • торгівлю на ринках.
Глава райради буде обиратися депутатами своєї ради на таємному голосуванні. Більшістю голосів його також зможуть звільнити. При цьому таке питання повинні виносити на розгляд на вимогу мера Києва або не менше третини депутатів райради.
Райони Києва включають до адміністративно-територіальної системи України. Київські райони увійдуть до системи адміністративно-територіального поділу України, межі Києва і перелік районів буде встановлювати парламент за поданням Кабміну. Зазначимо, на сьогодні в столиці десять районів.
За Києвом закріплюється статус адмінцентру Київської області. Місцезнаходження Київської обласної державної адміністрації (ОДА) буде законодавчо закріплено в новому законі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас