Державний фонд Норвегії продасть акції нафтогазових компаній на $6 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державний фонд Норвегії продасть акції нафтогазових компаній на $6 млрд

Світ
345
Державний пенсійний фонд Норвегії, найбільший фонд національного добробуту в світі, отримав дозвіл уряду на продаж акцій виробників нафти і газу на суму $5,9 млрд.
Про це повідомляє Bloomberg.
Таку пропозицію фонд виніс ще в 2017 році, і тоді вона шокувала ринки, відзначає агентство. Тоді пропонувалося розпродати папери на $40 млрд з метою зниження ризиків для Норвегії, пов’язаних з можливим падінням цін на нафту і природний газ.
В результаті обсяг був скоректований у бік зниження в рамках політичного компромісу, покликаного захистити найбільші нафтові компанії світу.
За даними на середину вересня, в портфелі фонду перебували акції 95 нафтогазових компаній, на них припадало 0,8% інвестицій. Уряд заявив, що фонд буде позбуватися від них «поступово з плином часу».
Загальна вартість активів норвезького держфонду на 2 жовтня перевищує $1,06 трлн. Йому належать 1,4% всіх акцій в світі, він володіє пакетами акцій більш ніж 9 тисяч компаній. Найзначнішу частку в портфелі займають акції Microsoft, Apple, Amazon, Nestle, Alphabet (власник Google) і Royal Dutch Shell.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас