В Україні запустилася нова IT-система депозитарного обліку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запустилася нова IT-система депозитарного обліку

Казна та Політика
631
В Україні 30 вересня відбувся запуск нової IT-платформи Центрального депозитарію DEPEND Q, який призведе до якісних змін у роботі системи депозитарного обліку українського ринку цінних паперів.
Про це повідомляє прес-служба Національного депозитарію України.
У нову систему була переведена інформація про 3 млн рахунків, номінальна вартість яких становить 1,7 трлн грн. Нова платформа дозволяє депозитарним установам самим обирати альтернативне ПЗ для обслуговування клієнтів.
“Для розвитку українського фондового ринку це новий важливий етап. Адже нове програмне забезпечення працює за міжнародними стандартами пост-трейдингу, які ми системно вводимо в практику протягом останніх трьох років. Зараз альтернативну систему обрало …, в той час як … працює в системному модулі, наданому НДУ. Це дозволяє забезпечити стабільність і ефективну роботу ринку”, – зазначає Міндаугас Бакас, Голова Правління Національного депозитарію України.
Нові функції і можливості депозитарної системи підвищать якість послуг, які будуть отримувати як національні гравці, так і нерезиденти. Нова платформа дозволяє депозитарним установам самим обирати альтернативне ПЗ для обслуговування клієнтів.
Етапи впровадження нового ПЗ депозитарного обліку:
1.Проведення тендеру серед провідних розробників програмного забезпечення з США, Великобританії, країн Західної Європи – 2017 р.
2.Вибір постачальника ПЗ – Percival Software Limited (Великобританія, Лондон) та підписання договору на підготовчі проектні роботи – кінець 2017 р.
3.Підписання контракту на розробку нового програмного забезпечення для депозитарної системи фондового ринку з Percival Software Limited – травень 2018 р.
4.Постачання системи з основним функціоналом – листопад 2018 року. Постачання ПЗ з фінальним функціоналом – квітень 2019 року.
5.Вперше в історії фондового ринку при впровадженні нової IT-платформи депозитарної системи проходили відкриті обговорення за участю ключових гравців ринку, враховувалися відгуки і коментарі. Безпосереднє знайомство представників ДУ з функціоналом нового ПЗ почалося в лютому 2019 р..
6.Проведення навчальних семінарів-сесій для представників ДУ – квітень-травень 2019 р.
7.Тестування ПЗ учасниками фондового ринку України – червень-вересень 2019 р.
Зазначимо, що, незважаючи на постійне нагадування учасникам ринку через різні інформаційні канали про важливість процесу міграції та своєчасного його виконання, не всі встигли його провести. Але ми робимо все можливе, щоб допомогти їм якнайшвидше завершити процес міграції.
“Розвиток фінансової інфраструктури в нашій країні багато років формувався за залишковим принципом, але в останні роки ставлення до цього питання змінилося. Адже інфраструктура – це фундамент ринку. Ринок не можна побудувати на нестійкому фундаменті. Центральний депозитарій – важливий елемент фінансової інфраструктури. За останні три роки команда Нацдепозитарію багато зробила для впровадження в свою діяльність кращих світових практик та стандартів, сучасних технологій. Сьогодні відбувся черговий крок у напрямку технологічної інтеграції України у світову облікову систему – НДУ повністю перейшов на нову сучасну ІТ-платформу DEPEND Q. Ця нова платформа дає новий функціонал для всього ринку, нові сервіси як для компаній, так і власників цінних паперів, забезпечує високий рівень захисту їхніх прав» , – говорить Тимур Хромаєв, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас