Міжбанк: валютний ринок налаштований на зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: валютний ринок налаштований на зміцнення гривні

Валюта
2300
У понеділок на валютному ринку знову буде досить напружено і з можливими сюрпризами по курсовому тренду.
На поведінку учасників ринку впливатимуть кілька чинників:
1) Завершення місяця і кварталу. Сьогодні – останній день місяця і, здавалося б, більшість великих клієнтів уже закрили свої основні суми розрахунків на звітну дату. Але навіть їм необхідно “відрихтувати” всі свої операції на 1-е число, що в поєднанні з активною роботою і невеликих клієнтів щодо кінця місяця – призведе до непоганої статистики торгів у понеділок. За нашими розрахунками сьогодні обсяг операцій на міжбанку буде в межах до 270-330 млн доларів при укладенні до 500-630 угод. Крім цього – банкам також треба зафіксувати свій результат з торгівлі валютою за місяць, а також виконати всі економічні нормативи Нацбанку на звітну дату. Це приведе до активності фінустанов за власними операціями на валютному і ресурсному ринку в другій половині дня;
2) Підготовка місцевих і іноземних інвесторів до завтрашнього аукціону з розміщення ОВДП на первинному ринку і активна робота з цими паперами на вторинному ринку. Цей аукціон буде з розміщення гривневих облігацій всього на 3 млрд гривень за номіналом (що не найбільша пропозиція з боку Мінфіну України за останній час), але і цей обсяг додасть пропозиції валюти на міжбанку з боку нерезидентів. А поведінка клієнтів на вторинному ринку також додасть елемент інтриги з купівлі/продажу облігацій на вторинному ринку і як наслідок – може призводити до перекосів попиту і пропозиції на валютному міжбанку в ті моменти, коли нерезиденти будуть проводити свої операції з ОВДП і оплачувати їх в гривні;
3) У клієнтів завершується період відшкодування ПДВ. На тлі наближення кінця звітного періоду Держказначейство сьогодні фактично завершить всі великі виплати експортерам, що також буде міняти розклад сил щодо попиту і пропозиції валюти на міжбанку в моменти заходу цієї гривні на їхні рахунки.
Загалом, настрої валютного ринку поки залишаються на користь подальшого зміцнення гривні. З урахуванням фактора завершення місяця і кварталу – ми очікуємо на сьогодні коридор по долару 24,05-24,25 гривень.
Нижче цього рівня курс знову не просяде, бо при появі ситуативного надлишку долара на торги вийде Нацбанк з його викупом через Matching. Це підтримає американську валюту на торгах. Але значних обсягів покупок з боку регулятора ми в понеділок не чекаємо – максимум 30-40 млн доларів.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,10 / 24,13
євро – 26,34 / 26,37
російський рубль – 0,3739 / 0,3748
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас