Кабмін підтримав проект закону про протидію відмиванню доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підтримав проект закону про протидію відмиванню доходів

Казна та Політика
498
25 вересня Кабінет Міністрів підтримав проект Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», спрямованого на комплексне удосконалення національного законодавства у сфері фінансового моніторингу.
Про це повідомляється на сайті Урядового порталу.
Що передбачає законопроект:
  • Спрощення процедури звітування про фінансові операції для суб’єктів первинного фінансового моніторингу (банків, страховиків, кредитних спілок, ломбардів, бірж, платіжних організацій та інших фінансових установ).
  • Розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу, збільшується зі 150 до 400 тис. грн, а кількість ознак таких операцій зменшується з 17 до 4.
  • Застосування ризик-орієнтованого підходу при проведенні належної перевірки клієнтів, перехід до кейсового звітування про підозрілі операції (діяльність) та автоматизацію процесу надання інформації, а також збільшує термін для інформування спеціального уповноваженого органу про порогові операції з 3 до 5 робочих днів.
  • Деталізацію механізму замороження активів та зупинення фінансових операцій, посилення вимог до розкриття кінцевих бенефіціарних власників компаній, а також здійснення більш справедливих санкцій за порушення цих вимог.
  • Максимальний штраф складатиме 10 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а не 1% суми зареєстрованого статутного капіталу, як було раніше.
  • Введення обов’язку для платіжних систем супроводжувати грошові перекази інформацією про платника та одержувача переказу; забезпечувати наявність та повноту інформації про платника та одержувача платежу; встановлювати запобіжні заходи, спрямовані на протидію маніпуляціям з грошима, одержаними від злочинів, та збиранню грошей чи майна для терористичних цілей.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас