Як змінилася вартість мінімального продуктового кошика у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилася вартість мінімального продуктового кошика у серпні

Особисті фінанси
745
У серпні 2019 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (МПК) становила: для працездатної особи – 1 721 грн (86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення); для особи, яка втратила працездатність – 1 396 грн (89% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення).
Такі дані оприлюднив Економічний дискусійний клуб.
Тобто минулого місяця зберігалося зниження вартості МПК. Порівняно з липнем, вартість МПК для працездатної особи зменшилася на 12 грн, або на 0,7%, для непрацездатних осіб − на 10 грн, або на 0,7%.
У серпні фактори, які обумовили зниження вартості мінімального набору продовольства, були аналогічними до попереднього місяця, у тому числі: істотне зниження цін на овочі та баштанні культури врожаю (капусту, моркву, буряк, цибулю, кавуни і дині) в результаті нарощування їх пропозиції, що у відносному вираженні за групою “овочі” склало 35% (у грошовому еквіваленті − майже 59 грн); сезонне зменшення ціни картоплі – на 13% (15,73 грн.); зниження цін на окремі товари групи “молочні продукти” (сметана, сир м’який) − на 1,0% (5,30 грн.); зниження цін на цукор і цукровмісні кондитерські вироби, що зумовило зниження цін по групі на 9,5% (8,55 грн).
Водночас у межах груп, що входять до складу МПК, продовжилося стрімке зростання вартості групи “яйця” на 59,2%. Нинішній неврожай плодових культур обумовлює зростання цін на внутрішньому ринку, в результаті чого вартість товарів в групі “фрукти” вчергове підвищилася ще на 12%, що склало 12 грн. Крім того, зросла загальна вартість продуктів харчування по групі “хлібопродукти” − на 1,1%, або 2,12 грн.
Частка витрат на продукти тваринного походження в загальних витратах на харчування в рамках МПК, у порівнянні з минулим місяцем, зросла на 0,8 процентних пунктів і досягла 60,9%. Серед груп МПК найвищу питому вагу зберігають групи “молокопродукти” (29% або 503 грн.), “м’ясопродукти” (24,5% або 425 грн) та “хлібопродукти” (11,3% або 195 грн). Найменша частка у груп: “яйця “(2,1%), “олія і рослинні жири”(1,8%) та “інші продукти” (1,5%).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас