Законодавство, що регулює небанківський фінринок, вимагає повного перезавантаження - Рожкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законодавство, що регулює небанківський фінринок, вимагає повного перезавантаження - Рожкова

Казна та Політика
207
Законодавство, яке регулює небанківський фінансовий сектор, вимагає повного перезавантаження, а не просто внесення точкових змін.
Таку думку висловила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.
За її словами, вже є проекти, повні або часткові, над якими працювали різні фахівці, залучаючи, в тому числі, ринок. Але жоден з цих законопроектів не доведений до стадії, коли його можна подавати в парламент.
“Протягом дев’яти місяців абсолютно всі законопроекти повинні бути розроблені. Спочатку закон Про фінансові послуги, який потрібно повністю оновити відповідно до нових вимог. Це рамковий закон для всього фінансового сектору, який повинен визначати основні принципи, основні сфери і т. д. Далі згідно з ним потрібно відпрацювати решту секторального законодавства та ухвалювати все в комплексі, щоб не було конфліктних норм, різночитань, нечітких формулювань або різних термінологій. Інакше вийде, що закони прості, але буде безліч роз’яснень”, – підкреслила Рожкова.
Вона зазначила, що в першій редакції закону пропонувалося на перехідний період виділити півроку, однак ринок почав переживати, що мало часу. Тоді, щоб зробити перехід більш плавним, були запропоновані 12 місяців, а згодом зійшлися на дев’яти.
“Я вважаю, що, незважаючи на величезний обсяг роботи, пов’язаний з технічною передачею функцій, термін треба скорочувати. Адже весь цей час ринок живе: приходять нові компанії, щось відбувається з існуючими, у них виникають якісь питання, що потребують негайного врегулювання… І чим довший перехідний період, тим складніше припустити, що саме в остаточному підсумку буде передано з точки зору якості самого ринку”, – зазначила вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас