Іван Барсенко: рекордне зміцнення гривні. Тенденція чи виняток? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іван Барсенко: рекордне зміцнення гривні. Тенденція чи виняток?

Валюта
4502
Влітку ми спостерігали безпрецедентне укріплення гривні післякризового періоду – 10% від початку року. Але події останніх днів, коли зміцнення офіційного курсу гривні перетнуло психологічну позначку на рівні 25 грн, а подекуди досягало рекордних 24,5, перевершило найсміливіші очікування експертів.
Більшість хвилює питання як довго триватиме це “свято” та чиїм коштом “бенкет”- найбільше зміцнення національної валюти за всю її історію? Тим паче, що експертне середовище майже одностайне в тому, що це тимчасова тенденція і восени слід очікувати на сезонне падіння гривні.
Підігріло очікування девальвації й нещодавнє інтерв’ю І.В. Коломойського, в якому говориться про штучне укріплення гривні нинішнім керівництвом нацбанку з політичних міркувань.
Водночас, враховуючи частоту валютних криз в Україні, вже не тільки експерти знають, що обмінний курс відбиває баланс між припливом та відпливом валюти з країни. Тому спробуємо проаналізувати основні “сили”, які штовхатимуть гривню до девальвації восени, а відповідно спробуємо визначити, чи вдасться зламати тенденцію до зміцнення гривні та на який курс може розраховувати читач.
  • Сезонний фактор. Традиційний фактор для вітчизняної економіки, що зумовлює девальвацію гривні на 50 коп. – 1 грн у 4-му кварталі кожного року. Падіння вартості гривні взимку зумовлене скороченням експортних надходжень аграріїв та відновленням економічної активності населення, що позначається на збільшенні попиту на імпортну інвестиційну продукцію, зокрема на вироби машинобудування.
  • Світова кон’юнктура. Влітку 2019 року спостерігалася дуже сприятлива для українців ситуація на світових товарних ринках. Ціни на руду за 9 місяців 2019 року виросли на третину у порівнянні з 2018 роком, а ціни на газ – також впали на третину. Це відбулося як внаслідок збігу випадкових подій (аварія на залізорудному комбінаті в Бразилії), так і світовій тенденції щодо нарощування виробництва газу.
Як зазначаються більшість аналітиків, восени очікуємо зниження цін на чорні метали на фоні подальшого протистояння між США та Китаєм, а також на фоні можливої світової рецесії.
Внаслідок припинення “епохи ельдорадо” на товарному ринку — на нас чекає девальвація ще на 50 коп. – 1 грн через зменшення валютних надходжень експортерів.
  • Врожай. За попередніми заявами представників Мінагро, в цьому році можемо розраховувати на черговий високий врожай зернових. Цей аргумент використовують прихильники міцної гривні.
Але варто пам’ятати, що високий урожай супроводжується зниженням цін. Це дозволить укріпити обмінний курс не більше ніж на 50 коп. До того ж, враховуючи спекотний серпень, обсяги заявленого традиційно високого врожаю кукурудзи викликають сумніви.
  • Розворот капіталу. Основним чинником історичного укріплення гривні влітку цього року стали надпривабливі ставки вітчизняних ОВДП. Відсоткові ставки, під які український уряд розміщував цінні папери, були на 8-9 відсоткових пунктів вищими за розміщення урядів інших країн. Ще з липня НБУ оголосив про початок циклу пом’якшення монетарної політики та поступового зниження ключової ставки до 8%. Варто відзначити зростання ризиків серед країн, що розвиваються, а також побоювання нової світової рецесії в експертному середовищі.
В таких умовах кількість інвесторів, охочих заходити на український ринок, суттєво скоротиться – що вже засвідчив серпень. За оптимістичного розвитку подій надходження від інвесторів до кінця року лише покриватимуть виплати за раніше залученими облігаціями. Це призведе до девальвації на 1 – 1,50 грн.
  • Політика Нацбанку. Залишається ще один вагомий фактор – політика НБУ. Нещодавно звучали заяви з боку Офісу президента та прем’єра щодо доцільності різкого зниження відсоткової ставки задля активізації економічного зростання та доступу бізнесу до дешевих кредитів.
У випадку якщо Національний банк не зможе відстояти свою самостійність й виконуватиме побажання Президента щодо політики, спрямованої на різке зниження відсоткової ставки — це призведе до зростання інфляції, а відповідно, до збільшення попиту на іноземну валюту.
Таким чином різке здешевлення гривневих коштів та їх доступ на ринок неодмінно позначиться на девальвації національної валюти. Це може призвести до неконтрольованої девальвації на 1-2 грн. В результаті глибина падіння гривні до кінця року може бути досягти рівня 29 грн/дол. США.
  • Психологічний фактор. Водночас не варто забувати про ще одну складову курсоутворення, яку найтяжче визначити – психологічну. Всі ми пам’ятаємо, як в період загострення на фронті (в лютому 2015 року – ред.) курс гривні в деякі дні опускався до 40 грн/долар. Зараз же ми маємо зворотну ситуацію – сплеск впевненості, який ґрунтується лише на довірі до слів нового президента. Абсолютна більшість українців довіряє новому президенту та уряду, що безумовно відбивається на їх споживчих настроях. Але от скільки часу зберігатиметься їхній оптимізм – питання відкрите.
Враховуючи великі запити до змін, вже за пару місяців ми почнемо спостерігати розчарування діями уряду. Зменшення оптимістичних очікувань населення може конвертуватися в збільшення девальваційних очікувань, що також впливатиме на обмінний курс.
Отже, маємо всі підстави стверджувати про повернення курсу до звичної траєкторії попередніх років вже наприкінці осені. А збіг низхідної фази світового економічного циклу та події всередині країни можуть призвести до девальвації до 29 грн/дол. США.
Іван Барсенко, аналітик, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас