Нафтогаз повідомив, якою була б ціна на газ за формулою Газпрому (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз повідомив, якою була б ціна на газ за формулою Газпрому (інфографіка)

Енергетика
4711
Ціна газу для України, розрахована за формулою, закладеною у контрактах з Газпромом, станом на осінь 2019 року була б вдвічі вищою за ціну газу, який Україна купує на європейському ринку.
Про це повідомив комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко у Facebook.
На графіку ціна на газ за контрактом з Газпромом «до перегляду в арбітражі» (блакитна лінія) і «після перегляду в арбітражі» (червона лінія). Він зазначає, що ціна після перегляду є постійно і суттєво нижчою, ніж до перегляду Трибуналом в Стокгольмському арбітражі.
“Якщо подивитися на поточний період, то різниця практично у два рази. Тобто ми би зараз платили Газпрому за газ ціну у 2 рази більшу!” – пояснює Вітренко.
Нафтогаз повідомив, якою була б ціна на газ за формулою Газпрому (інфографіка)
Він запевняє, що така ситуація могла би бути реальною, якби “Нафтогаз” не вимагав у Стокгольмському арбітражі перегляду контрактної ціни до ринкового рівня, зокрема заміни прив’язки до нафтопродуктів у формулі ціни на прив’язку до ринкових цін на газ у Європі, і не перемогли за цією вимогою.
“Ось вам приклад того, як Газпром та Росія будує відносини з Україною, і що відбувається коли нікому зрозуміти та захистити інтереси української сторони. Буду використовувати цей приклад, коли буду згадувати, як свого часу мені доводилося переконувати вимагати перегляд ціни до ринкового рівня, і як мені і моїй команді було непросто обгрунтувати цю вимогу, щоб перемогти в арбітражі”, – вказується у повідомленні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас