Європейський центральний банк відновить вливання грошей в економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський центральний банк відновить вливання грошей в економіку

Світ
463
Європейський центральний банк за підсумками засідання знизив ставку за депозитами до рекордного показника і з листопада відновить програму кількісного пом’якшення.
Про це повідомляється на офіційному сайті ЄЦБ.
Європейський центробанк знизив ставку за депозитами на 0,1 п. п., до мінус 0,5% річних. Одночасно з цим регулятор оголосив про запуск нової програми кількісного пом’якшення.
ЄЦБ опустив депозитну ставку до мінус 0,4% в березні 2016 року, і з тих пір рівень ставок не міняв. Базову ставку за кредитами і за маржинальними кредитами європейський регулятор залишив без змін – на нульовому рівні і на рівні 0,25% відповідно.
Рада директорів ЄЦБ очікує, що ці ставки залишаться на нинішньому або більш низькому рівні до тих пір, поки регулятор не переконається, що інфляція стійко наближається до таргетованого рівня близько 2%, йдеться в повідомленні банку.
Як пишуть Ведомости, останнім часом стала лунати критика від’ємних ставок, перш за все з боку банків, які змушені доплачувати ЄЦБ за те, що тримають у нього на рахунках резерви, які вважаються надмірними.
Це ще більше підриває і без того низьку прибутковість банків єврозони, змушуючи їх скорочувати, а не збільшувати кредитування, як того хотів би ЄЦБ.
Щоб боротися з такими негативними наслідками, ЄЦБ вводить систему рівнів, в якій частина депозитів будуть звільнені від від’ємних ставок. Це повинно допомогти банкам північних країн єврозони, у яких значні надлишкові резерви.
Допомогти ж банкам з південних країн, яким грошей, навпаки, не вистачає, ЄЦБ має намір, ініціюючи вже третю програму дешевого цільового довгострокового рефінансування.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас