Новий збір «на розвиток IT-індустрії»: що він змінить? - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий збір «на розвиток IT-індустрії»: що він змінить? - думка експерта

Казна та Політика
2966
Питання підвищення оподаткування доходів фахівців, зайнятих в IT індустрії, порушується регулярно. Ймовірно, держава вважає перспективною можливість суттєво збільшити надходження в бюджет таким чином, тим більше, що з державної точки зору, підвищивши податкове навантаження, держава бере лише малу частину того, на що має право, вважає Олег Дерлюк, керівний партнер Stron.
За його словами, якби при найманні IT-фахівців практикувалися трудові договори, то відрахування від «зарплатних» податків, були б більш ніж в 10 разів більшими.
Нагадаємо, у запропонованій Кабміном реформі пропонується запровадити додатковий збір “на розвиток IT-індустрії”, що буде стягуватися з доходу IT-спеціаліста та за своєю структурою повторюватиме єдиний податок, як військовий збір повторює податок на доходи фізичних осіб. При цьому передбачається, що ставка нового збору буде щорічно зростати на 1 процентний пункт з 2020 року до 2024 року, коли вона зупинить своє зростання на ставці в 5% і буде залишатися на ній до 2029 року.
“Мені не відома бюджетна природа нового збору, і я не можу судити, наскільки правдиві й реалізовані обіцянки уряду наповнювати цим збором спеціальний фонд, керований самою IT-індустрією. Залишаються питання – форми та порядку розпорядження коштами цього фонду, а також суб’єкта-розпорядника – в якій формі IT-індустрія насправді буде залучена до розпорядження його коштами. Окрім цього, які гарантії того, що розпорядника фонду не змінять на законодавчому рівні після того, як фонд почне наповнюватися?” – говорить експерт.
За словами Дерлюка, варто звернути увагу на те, що фонд планується адмініструвати зусиллями ДПС, що, в сукупності з вищевикладеним, наштовхує на думку, що запровадження нового збору – це спроба витончено піднести виборцю стару ідею подвоїти за 5 років ставку єдиного податку.
Порівнюючи з попередніми проектами (тим же проектом Южаніної — ред.), варто зазначити, що у випадку з новим збором доходи IT-фахівців пропонується обкласти також військовим збором – тобто з боку платника податків це ще півтора процентних пункти до ставки оподаткування, так само подвоюється мінімальний розмір єдиного соціального внеску.
“Якщо слова прем’єр-міністра виявляться правдивими та перехід на нову систему буде добровільним і 3 група єдиного податку залишиться доступною для IT-фахівців, то я не бачу жодної причини IT-бізнесу переходити на нову систему. По суті, такий перехід означатиме добровільне й істотне збільшення ставки оподаткування, на що, очевидно, суспільної згоди з боку IT-індустрії немає”, – резюмує Дерлюк.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас