Глобус Банк знизив процентні ставки за іпотечними кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобус Банк знизив процентні ставки за іпотечними кредитами

Особисті фінанси
257
Покращуємо умови кредитування для своїх Клієнтів.
Про це Катерина Личана, Начальник управління по роботі з партнерами Глобус Банку, розповіла виданню maanimo.com
Розвиток будівельної галузі є вкрай важливим у кризові періоди, оскільки 1 гривня, вкладена в будівництво, формує до 6 гривень ВВП країни. Активне зростання будівництва безпосередньо пов’язане з іпотечним кредитуванням. Розвиток іпотеки буде вигідним як для звичайної людини, яка отримує можливість купити власне житло, так і державі в цілому. Адже це і збільшення кількості робочих місць, і розвиток супутніх напрямків – виробництво будівельних матеріалів, розвиток інфраструктури, деревообробка, машинобудування, виробництво меблів, крім цього, з кожної гривні іпотечного кредиту держава отримує 11,5 гривень ВВП.
Тому розвиток іпотеки в поточній економічній ситуації — вкрай важлива ціль. Однак через високу вартість ресурсів, відсутність підтримки держави ічинної нормативної бази, згідно з якою неможливо використовувати заставу у вигляді майнових прав, іпотечне кредитування на первинному ринку стає для банків нерентабельним.
Якщо активне зростання іпотечного кредитування буде одним із ключових завдань міністерства фінансів і НБУ, будуть внесені всі необхідні зміни в нормативні документи, то значне зниження процентних ставок стане цілком реальним.
Одним з головних перешкод для розвитку іпотечного кредитування є чинні вимоги НБУ, згідно з якими банки за кредитами на купівлю нерухомості на первинному ринку зобов’язані забезпечити оцінку розміру кредитного ризику на рівні 13,5% від сформованого кредитного портфеля (Постанова № 351 від 30.06.2016г.) . Такий розмір резервування робить іпотечне кредитування для банків збитковим.
Перегляд чинної нормативної бази та віднесення «майнових прав» до «прийнятного» забезпечення зменшить навантаження на банки і зробить іпотечне кредитування більш вигідним для банківського сектора.
На розмір процентної ставки за іпотечними кредитами впливає вартість залучених коштів. Сьогодні залучити кошти на один день у НБУ коштує 19% річних, вартість депозитів від фізичних осіб на один рік – не менше 16% річних. Тому кредитувати нижче, ніж 20% річних, банкам невигідно. Ситуація може змінитися за умови зниження рівня інфляції і стабільного зростання економіки.
Банк «Глобус» працює виключно за Партнерськими програмами іпотечного кредитування з забудовниками. Ми кредитуємо фізичних осіб на покупку квартир тільки на первинному ринку в акредитованих об’єктах будівництва.
На початку 2019 року банк переглянув умови кредитування і знизив процентні ставки. Клієнт може оформити кредит на 3, 5 або 20 років. При цьому процентна ставка є фіксованою на весь термін дії кредитного договору.
Зараз банк активно працює за іпотечними програмами переважно із забудовниками Києва і Харкова. Умайбутньому ми плануємо розширити локації і створити спільні програми із забудовниками в інших регіонах, таких як Львів, Одеса і Дніпро.
На жаль, чинна нормативна база і високі процентні ставки не сприяють розвитку іпотечного кредитування. Потрібні серйозні зусилля з боку Уряду і НБУ, щоб цю ситуацію змінити.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас