Скільки коштів держава недоотримує через контрабанду та офшори (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштів держава недоотримує через контрабанду та офшори (дослідження)

Казна та Політика
839
Бюджет України щороку недоотримує сотні мільярдів гривень через наявність в країні різноманітних схем з ухилення від сплати податків та зборів. Найбільші втрати бюджет зазнає через контрабанду, офшорні схеми та виплату зарплат у «конвертах».
Такі дані наводяться у дослідженні Інституту соціально-економічної трансформації та Центру соціально-економічних досліджень CASE-Ukraine.
Так, щороку контрабанда «коштує» бюджету близько 63-93 млрд грн. Її загальні масштаби в Україні експерти оцінили у 209-311 млрд грн.
У дослідженні йдеться про те, що основна частина тіньової економіки України сконцентрована у великому бізнесі, адже саме великі компанії найбільше ухиляються від сплати податків, використовуючи офшорні та контрабандні схеми.
Скільки коштів держава недоотримує через контрабанду та офшори (дослідження)
Через виведення коштів у низькоподаткові зони бюджет щороку втрачає до 36 млрд грн. Загальний масштаб офшорних схем експерти оцінили у 120-200 млрд грн на рік.
Через виплату зарплат у «конвертах» (виплату неофіційної зарплати, переважно готівкою) до бюджету не надходять податки та збори у загальному обсязі, що може сягати 74 млрд грн щороку. При цьому, загальні масштаби проблеми ухилення від сплати податків експерти оцінили у 50-200 млрд грн.
Також суттєвої шкоди бюджету наносить тіньова оренда сільськогосподарських земель (до 22 млрд грн на рік), функціонування так званих конвертаційних центрів (до 18 млрд грн на рік) та маніпуляції з податком на додану вартість (7-9 млрд грн щороку).
Від використання ФОПів замість найму працівника на роботу бюджет щороку недоотримує 4-7 млрд грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас