Міжбанк: як позначиться на ринку зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як позначиться на ринку зниження облікової ставки

Валюта
2493
Цієї п’ятниці на ситуацію на валютному ринку вплинуть:
1) Завершення періоду купівлі «дочками» іноземних компаній валюти для репатріації дивідендів. Основні покупці валюти під ці операції практично закрили свої угоди, але деякі невеликі клієнти ще будуть це робити сьогодні.
Це не дуже сильно змінить загальну статистику торгів, але в частині зростання котирувань в момент укладення таких угод свою роль зіграє. Особливо якщо спекулянти й експортери зіграють в одночасну гру “на підвищення”;
2) Реакція ринків на зниження облікової ставки НБУ з 17% до 16,5%. В першу чергу – зреагують ті вітчизняні компанії і нерезиденти, хто працює з ОВДП. Цей ринок дуже залежний від облікової ставки, і частина компаній буде найближчим часом коригувати свої дії з цими паперами. Це призведе до їх частого виходу на валютний ринок з метою продажу валюти для отримання гривні та оплати нових порцій облігацій або до виходу частини з них з цих паперів і конвертації отриманої гривні у валюту для повернення її за кордон (у випадку з нерезидентами);
3) Поточні зовнішньоекономічні операції клієнтів і п’ятничний ефект. У частині поточної діяльності особливо від учора нічого не змінилося: з одного боку — експортери повинні оплачувати свої витрати в гривні і вони активно продають для цього валюту, з іншого — у імпортерів вже є гривня від реалізації своїх товарів на внутрішньому ринку і вони все активніше виходять на міжбанк з новими купівлями валюти для оплати своїх зарубіжних договорів. Це створює тиск на курс.
Крім цього, традиційно перед вихідними частина компаній знижує свою ділову активність, що позначається і на поведінці валютного ринку. Ми очікуємо сьогодні обсягів торгів не більше ніж 170-190 млн доларів при укладанні до 390-410 угод.
Враховуючи вчорашній позитивний для гривні настрій, який виник у другій половині дня (коли оголосили рішення НБУ про зниження облікової ставки) та певний інтерес іноземців до ОВДП на вторинному ринку на побоюваннях зниження надалі їх прибутковості – ми прогнозуємо на сьогодні на міжбанку коридор по долару в межах 25,10-25,30 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,16 / 25,19
євро – 27,88/ 27,91
російський рубль – 0,3812/ 0,3821
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас