Продовження політики півзаходів - Данилишин про зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продовження політики півзаходів - Данилишин про зниження облікової ставки

Кредит&Депозит
803
Національний банк знизив облікову ставку на 0,5 процентних пункта – до 16,5%.
“З моєї особистої точки зору, – це продовження політики півзаходів, якої Правління НБУ дотримується тривалий час. Така політика не сприятиме досягненню тих амбіційних цілей, на яких наголошував прем’єр-міністр України – зростання економіки країни на 40% за 5 років”, – зазначив він.
Про це Богдан Данилишин написав на своїй сторінці у фейсбуці.
Нацбанк впливає на реальну ставку відсотка, управляючи номінальною ставкою. Рівень реальної процентної ставки (тобто зменшеної на рівень інфляції) впливає на виробництво і споживання. Високий її рівень веде до того, що підприємства не поспішають реалізовувати інвестпроекти, а домогосподарства прагнуть відстрочити споживання. Це буде негативно позначатися на динаміці виробництва.
Стримуюча монетарна політика не створює умов для зростання економіки.
Як написав він у повідомленні, в економіці з більш розвиненою фінансовою системою, ніж та, яка зараз в нашій країні, якщо банківський кредит важкодоступний, то підприємства будуть шукати йому заміну, вдаючись до інших джерел фінансування.
Однак, практично не функціонуючий в Україні фондовий ринок, труднощі із залученням фінансування від інституційних інвесторів і рецесія балансів українських компаній, сильно звужують потенційні джерела капіталу. Єдиним виходом могла б стати активізація банківського кредитування. Але заборонно високі ставки по кредитах прямому позичальнику, на рівень яких впливає облікова ставка НБУ, стримують нарощування кредитування. Ось і виходить, що в структурі капітальних інвестицій питома вага банківських (і інших) кредитів становить лише 7,7% за підсумками першого півріччя 2019 року. Одна з найважливіших причин – надмірно високі ставки по кредитах.
“При такій ситуації не варто сподіватися на прискорення зростання економіки. Та й статистика про це попереджає – виробництво промислової продукції за січень-липень цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросло лише на 0,4%”, – зазначив він.

Довідка Finance.ua

  • Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних з 6 вересня 2019 року.
  • До цього 18 липня Національний банк України знизив облікову ставку до 17,0% річних з 19 липня 2019 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас