Яків Воронін: заробити на податку, або як швидко розблокувати податкові накладні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яків Воронін: заробити на податку, або як швидко розблокувати податкові накладні

Особисті фінанси
1189
Вихідні дані: компанія відправляє свої податкові накладні на реєстрацію в ДФС. І раптово отримує відмову. У гіршому випадку з ДФС може прийти сповіщення про те, що сам платник віднесений до категорії ризикових. Наслідки в такому випадку зовсім не втішні: повне блокування всіх доступних ПН/РК.
Дуже прикро, що причини відмови можуть бути не вказані взагалі або неочевидні. Адже критерії блокувань ПН/РК часто невизначені, а їх список постійно змінюється і поповнюється ДФС в спеціальних листах. І це незважаючи на постанову Верховного Суду № 822/1878/18 від 2.04.2019, в якій чітко сказано: листи міністерств та інших відомств не є нормативно-правовими актами.
 
Виникає закономірне питання: що робити?
 
Відповідь банальна. Подати в суд і оскаржити рішення ДФС. Але головне тут – правильна послідовність дій і певне розуміння законодавчих тонкощів. Без цього зняти блокування теж можна. Але тоді ви ризикуєте витратити більше часу, це по-перше, а по-друге – не зможете отримати фінансову вигоду для себе. А вона теж досить реальна. То що ж робити?
 
Крок 1. Виграти час
 
Тут все стандартно, щойно отримавши повідомлення про блокування і рішення про відмову в задоволенні скарги платника податків на таке блокування – негайно звертаємося до адміністративного суду. Ключове слово «негайно». Багато наших клієнтів, на жаль, навпаки, зволікають.
 
Тому повторю, щойно отримавши сповіщення про блокування – відразу ж звертайтеся в суд. В ідеалі – протягом 24 годин. За такою схемою працюємо ми, наприклад. Бо чим раніше – тим швидше.
 
Другий важливий момент – подавайте позов до порядку спрощеного провадження. Це дозволить у кілька разів заощадити час, адже терміни розгляду при спрощеному провадженні обмежені 60 днями. В іншому випадку рішення по вашій справі може затягнутися на багато місяців, залежно від обставин.
 
Щоб зовсім звести тимчасові витрати до мінімуму – зверніться за допомогою до адвоката. Тоді вам не доведеться самостійно готувати позов, відправляти його в суд і займатися іншою паперовою тяганиною. За це, звісно, доведеться заплатити, вартість адвокатських послуг в Києві варіюється, стартуючи, в середньому, від 10 тисяч гривень.
 
Але тут є цікавий момент: стаючи на бік платника податків, витрати на правову допомогу адвоката суд стягне з податкового органу. Тобто, послуги адвоката будуть оплачені з бюджету України, а не з кишені платника податків.
 
Крок 2. Повернути гроші
 
Отримавши рішення суду – не розслабляйтеся. Принаймні якщо хочете отримати компенсацію з боку податківців в розмірі суми податкового кредиту. Тієї самої, на яку ви маєте право за законом, але не отримали за поняттями.
 
Для цього необхідно підготувати відповідний позов – вже в господарський суд. Знову ж таки, щоб прискорити процес, краще зробити це відразу після отримання рішення адміністративного суду. А якщо податкова подасть на таке рішення апеляцію і її приймуть до розгляду – справу в господарському суді можна на якийсь час припинити. Все це дозволить вам в кінцевому рахунку заощадити час і швидше отримати належне.
 
Крок 3. Отримати «плюшки»
 
Як тільки господарський суд схвалить вашу вимогу відшкодувати кошти – починається найприємніше, адже не ви будете платити податковій, а навпаки. І тут криється ще один чудовий нюанс, на який ніхто практично не звертає уваги.
 
Згідно з нормами Податкового кодексу України невідшкодовані платникам податків суми вважаються заборгованістю бюджету з відшкодування податку на додану вартість. На суму такої заборгованості нараховується пеня на рівні 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, встановленої на момент виникнення пені. Відсоток зберігається протягом усього терміну заборгованості, включаючи день погашення.
 
Простіше кажучи, компанія, яка не отримала вчасно відшкодування по ПДВ, має право отримати цю ж суму зі значною надбавкою. Платники, чиї накладні були заблоковані без очевидних підстав, після проходження кроків 1 і 2 можуть скористатися інститутом аналогії права. В такому випадку вони теж можуть потрапити в цю категорію.
 
Станом на вересень 2019 року облікова ставка НБУ дорівнює 17%, в свою чергу 120% від 17% становлять 20,4% річних. Непогано, погодьтеся. Це справедлива сатисфакція для всіх постраждалих платників податків, яким не варто упускати її з поля зору.
 
Розблокувати податкові накладні швидко, та ще й з приємним фінансовим бонусом для себе, цілком реально. Це не так вже й складно, як могло б здатися на перший погляд. Так, будуть потрібні деякі зусилля, але якщо все зробити правильно – відновлення своїх прав, фінансова компенсація і просто почуття власного задоволення вам гарантовані.
Яків Воронін, адвокат, доктор юридичних наук, доцент, директор адвокатської компанії “Ронін і партнери”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас