Юрій Моша: українські компанії виводять гроші за кордон. Причини і наслідки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрій Моша: українські компанії виводять гроші за кордон. Причини і наслідки

Казна та Політика
1506
Українські компанії все частіше виводять свої бізнеси в інші країни. Є кілька факторів, які підштовхують українців до таких дій.
Менше податків. Тут варто згадати офшори. Якщо гроші приходять з-за кордону, то податків платити не треба. Тому багато українців, відкриваючи компанії-офшори, виводять гроші, щоб зменшувати свою податкову базу.
Для збереження грошей. Якщо податки були сплачені в Україні, то в іншу країну виводять вже чисті гроші – прибуток. Таким чином, всі фінанси зберігаються за кордоном – в надійному банку.
Захист власності. За допомогою офшорів є можливість заховати справжніх власників, бенефіціарів. І навіть правоохоронним органам дуже складно знайти справжній слід.
Працювати і заробляти гроші. Наприклад, IT-фахівці. Розробивши додаток в Україні, вони можуть заробити 10 тисяч доларів, а в США з таким же стартапом – в п’ять разів більше. Тому компанію відкривають для того, щоб легше було укласти угоду з замовниками. До американської компанії довіри буде набагато більше.
Я кажу про IT-сектор, оскільки це варіант, який зустрічається найчастіше. Також подібною схемою користуються і компанії в сфері онлайн-торгівлі, а також виробничі компанії, і ті, хто пов’язаний із закупівлею обладнання та перевезенням його в Україну.
Власник – за кордоном, співробітники – в Україні
Деякі бізнесмени, які відкрили бізнес за кордоном, живуть на дві країни, постійно приїжджаючи в Україну. А є ті, хто і не думає повертатися на батьківщину. Вони роблять ставки на закордонний бізнес.
Те, що власники живуть за кордоном, але частина співробітників перебуває в Україні – вже звичне явище. В мене така ж ситуація. Більшість співробітників перебувають в країнах колишнього СНД, а в Україні – особливо. Тому що в інших країнах люди вимагають більшої заробітної плати. Але варто підкреслити: фактично зарплату мої співробітники отримують від американської компанії.
Безподаткові варіанти бізнесу
Таких варіантів досить багато. Чомусь всі бояться слова «офшор». Але треба розуміти, що вони бувають різні. Є ті, які існують просто для виведення грошей.
Наприклад – офшори на островах. А є інші, наприклад, в США або Великобританії. Їх власники не платять податки цим країнам, але будь-який український банк може перевести гроші на такі компанії. Тому я не рекомендую відкривати острівні юрисдикції.
Є певні типи компаній, які потрапляють під офшор. Але цей статус вони можуть втратити, якщо на їхній рахунок надходять гроші з тієї країни, в якій вони зареєстровані.
Тому більшість наших клієнтів відкривають дві компанії в США. Одну для внутрішнього ринку, щоб заробляти. Другу – для того, щоб виводити гроші з-за кордону. Фінансова модель готується під кожен конкретний кейс.
Чи потрібна «завіса»?
Україна, звісно, втрачає багато від переходу бізнесу за кордон. В першу чергу – податки. І, ясна річ, доходи, тому що фінансові потоки рухаються за кордон. Це вже буденність сьогоднішнього часу і з цим тяжко боротися. Хіба що встановлювати фінансову «завісу» і не випускати гроші, як, наприклад, в Туркменії.
В основному український бізнес мігрує в США, країни Західної Європи, Великобританію, Німеччину. Багато хто довіряє і Східній Європі – відкривають компанії в Польщі, Чехії, Угорщини, країнах Балтики.
Тут все залежить від того, кого який ринок цікавить. Але разом з тим дуже велика кількість українських компаній все ще бояться виходити на закордонні ринки, хоча нічого страшного в цьому немає.
Влада інших країн зацікавлена, щоб приходили іноземні інвестиції – більше грошей і податків, тому йдуть назустріч українським підприємцям, в тому числі.
Юрій Моша, засновник міжнародної компанії «Другий паспорт»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас