Максим Завальний, Олександр Мелешко: спіймати «єдинорога»! Досвід M&A в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Завальний, Олександр Мелешко: спіймати «єдинорога»! Досвід M&A в Україні

Фондовий ринок
1134
Українські ІТ-компанії стають все більш ласим шматком для іноземних інвесторів. За сприятливих умов ІТ-сектор може стати однією з основних рушійних сил ринку M&A в Україні та майданчиком для розвитку українських «єдинорогів».
Ринок M&A в Україні у 2018 році сягнув 1,82 мільярда доларів США, що на 56% більше, ніж роком раніше. В свою чергу, кількість угод сягнула 80, що на 19% перевішує показник 2017 року.
Попри це, 2018 можна назвати роком стагнації для ІТ-галузі в Україні з точки зору М&A. За винятком придбання компанією Horizon Capital акцій IT-гіганта Intellias, знакових угод на українському ринку не було. Сума цієї угоди, за неофіційною інформацією, сягала 5 мільйонів доларів США, що є несуттєвою цифрою навіть для M&A ринку України.
Для порівняння достатньо згадати придбання на початку 2018 року компанією Amazon стартапу Ring, що спеціалізується на охоронних рішеннях для приватних будинків та квартир. За експертними оцінками, вартість угоди становила близько 1 млрд доларів США. Для порівняння – у 2007 році власники Ring намагалися залучити 700 000 доларів США в обмін на 10% акцій компанії, але тоді зацікавлених інвесторів не знайшлося.
Крім того, як очікується, дана угода дасть поштовх для розвитку інших локальних гравців українського ІТ-ринку, а саме: компаній, які займаються виробництвом «заліза» для охоронних систем.
Ще один показовий приклад – придбання інвестиційним фондом Apax Partners 96% у компанії GlobalLogic за 420 мільйонів доларів США. У 2017 та 2018 роках Apax Partners продав рівні долі (тобто, по 48%) у компанії GlobalLogic на користь Інвестиційної ради Пенсійного фонду Канади та швейцарської інвестиційної компанії Partners Group.
В рамках першої угоди вартість GlobalLogic оцінювалася у 1,5 млрд доларів США, в той час як в рамках другої сягнула вже понад 2 млрд доларів США. З понад 12 000 програмістів, які залучені до проектів компанії GlobalLogic, майже 4 000 – це українці.
Цей список кейсів можна продовжувати. Адже протягом останніх років ми були свідками придбання української ІТ-аутсорсингової компанії IntroPro компанією Luxoft за 53 мільйони доларів США та залучення компанією PetCube, Inc. інвестицій від AVentures Capital, Almaz Capital Partners та Y-Combinator на суму приблизно 10 мільйонів доларів США. Варто також згадати купівлю ІТ-компанії Drone.UA. Хоча сума угоди не розголошувалася, спеціалісти оцінюють її приблизно у 5 мільйонів доларів США.
Якщо говорити про поточний рік, то досить знаковим стало придбання української компанії Murka, яка спеціалізується на розробці мобільних та онлайн-ігор, американським інвестиційним фондом Blackstone Group.
Чому ІТ-сектор гальмує?
Україна є привабливою юрисдикцією для ІТ-компаній, оскільки має достатній людський ресурс, доступний за розумною ціною. Загальна вартість однієї робочої години програміста в Україні суттєво нижча за аналогічні показники у Сполучених Штатах Америки, Сполученого Королівства, Німеччини та навіть Польщі. В Україні зароджується цілий пласт ІТ-продуктових компаній, які ставлять за мету не тільки заробити прибуток, але й зробити свій внесок у розвиток інновацій.
Крім того, не варто забувати, що ІТ-галузь є одним із основних (тобто, найбільших) джерел регулярного надходження валюти в Україну. Так, за даними досліджень інвестиційних компаній AVentures Capital, Aventis Capital та Capital Times, у 2018 році 245 найбільших ІТ-компаній України експортували послуги на суму більш ніж 2 мільярди доларів США.
Загалом, за оцінками експертів, IT-сектор створює 4% ВВП України та дає роботу близько 150 тисячам спеціалістів. Проте, всупереч, розвиток ІТ-індустрії в Україні відбувається не завдяки державній підтримці, дбайливому ставленню чи сприятливим умовам, створеним для ІТ-компаній.
Тому неважко уявити, яких вершин може сягнути Україна у сфері ІТ, маючи такий потенціал, за умови належної підтримки з боку держави. Відомо, що лише до 30% українських ІТ-компаній займаються розробкою власного продукту, в той час як решта працює як аутсорс-центри на інші країни, передаючи більшу частину доданої вартості за кордон. Саме продуктові компанії є найцікавішими для потенційних іноземних інвесторів. Вони можуть запропонувати не лише повернення інвестованих коштів, але й технології, які часом цінніші за гроші.
З огляду на це, Україні вкрай важливо створювати сприятливі умови, зокрема, державні ІТ-акселератори, цільові фонди підтримки, чітку законодавчу базу з урахуванням специфіки цієї сфери тощо.
Саме тоді в Україні будуть з’являтися продуктові «ІТ-єдинороги». Відтак і ринок M&A у сфері ІТ вийде на якісно новий рівень та, можливо, напрямок інвестицій в IT-сферу в Україні зміниться на 180 градусів і українські ІТ-компанії почнуть активно інвестувати у перспективні іноземні проєкт.
Максим Завальний, Директор, податкове та юридичне консультування KPMG в Україні
Олександр Мелешко, консультант, податкове та юридичне консультування KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас