Малюська розповів, як Мін’юст долатиме рейдерство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малюська розповів, як Мін’юст долатиме рейдерство

Казна та Політика
1184
Міністерство юстиції долатиме рейдерство шляхом «латання дірок» у законодавстві, програмному забезпеченні та усунення людського фактору.
Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV, відповідаючи на запитання, чи можливо в Україні подолати рейдерство за один місяць.
«Завдання є, і ми його будемо виконувати. Чи реально – подивимось через місяць. А я зараз напевно, сконцентруюся на тому, як ми це робитимемо. Отож рейдерство воно в принципі полягає у використанні трьох «дірок»: перші дірка – дірка у законодавстві, друга – це дірки у софті – програмному забезпеченні, яке використовує держава, і третя – людський фактор, в основному це державні чиновники, які отримують не дуже високі зарплати та розпоряджаються значними активами. Оці три дірки – ми з ними вже працюємо, тобто це не те, що ми сьогодні стартуємо, виконуємо доручення і за місяць ми щось зробимо», – розповів Малюська.
Він зазначив, що робота над «дірками» у законодавстві уже ведеться понад місяць і у Верховній Раді в перший день її роботи «був зареєстрований законопроєкт, сфокусований на латанні ключових дірок, які надають змогу рейдерам захоплювати підприємства та нерухомість».
«Крім того в наступну середу, на наступному засіданні уряду ми почнемо активно «латати дірки» на рівні постанов Кабінету міністрів», – анонсував міністр.
Окрім того, Малюська зазначив, що вже команди ІТ-фахівців «опрацьовують питання з тим, щоб якщо не переписати реєстри заново, бо це займе близько року, то хоча б поставити програмні надбудови над чинною системою, які ускладнять рейдерам та тим, хто їм допомагає внесення недозволених змін у державні реєстри».
Найскладнішою проблемою у подоланні рейдерства міністр вважає людський фактор.
За його словами, у Мін’юсті її планують вирішити двома способами: спробують максимально виключити людину з бізнес-процесів, з процесів роботи з активами, а з іншого – залучати до ключових процесів висококваліфікованих і високооплачуваних юристів, фінансування яких буде надаватися іноземними донорами.
Малюська зауважив, що відповідне рішення буде розглядатися на засіданні Кабміну вже в середу.
«Це три фактори, ми над ними працюємо. Горизонт планування один місяць цілком реальний для того, щоб максимально зменшити накал… Але знову ж таки, ніхто не каже, що рейдерство стане нуль. Насправді, буде вибудувана система, яка ефективно нівелює та захищає право власності та повертає його до законного власника», – сказав Малюська.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас