Вчені створили «робота-змію» для подолання наслідків інсульту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили «робота-змію» для подолання наслідків інсульту

Технології&Авто
657
Спеціалісти Массачусетського технологічного інституту в США створили «робота-змію» розміром менше міліметра, аби запобігати смерті через аневризму та інсульт.
Про це повідомляє Naked Science.
Ниткоподібний робот здатний маневрувати в самих вузьких артеріях завдяки феромагнітним доменам і гідрогелю, які зменшують тертя у 10 разів. Він може як змія пересуватися судинними структурами в тілі та мозку людини.
Серцевина «змії» створена з нікель-титанового сплаву, який може згинатися, а потім повертатися до своєї природної формі.
Лікар може направляти робота у необхідному напрямку, його вже протестували на силіконовій копії кровоносних судин головного мозку з реалістичними згустками та аневризмами. Розробники розраховують, що завдяки цьому роботу можна буде швидко лікувати труднодоступні ділянки мозку.
За словами професора Сюаньхе Чжао, якщо гострий інсульт можна буде лікувати упродовж перших 90 хвилин після нападу, то шанси пацієнтів вижити значно зростуть.
На сьогодні лікарі використовують тонкий дріт, аби позбутися згустків крові — вони проводять його через ногу або пах, поки флюороскоп робить знімки, допомагаючи підвести провід до мозку. Потім або катетер доставляє ліки, які розріджують згусток, або пристрій витягує його.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас