Як захистити житло від рейдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як захистити житло від рейдерів

Нерухомість
1267
Хоча влада ще кілька років тому відкрила держреєстри, прості українці досі не знають, як правильно захистити нерухомість від рейдерства. А треба бути пильним, адже чорні нотаріуси і реєстратори вдосконалюють схеми, і правоохоронці не втомлюються накривати їх на гарячому. Днями СБУ в ході спецоперації затримали сім осіб, з них двох адвокатів і одного екс-керівника органів юстиції Києва. Вони незаконно заволоділи земділянками і нерухомістю на 1,5 млрд грн. “Сегодня” дізналися, які Сервіси можна використовувати для захисту своїх прав на будинки і квартири.
Часто рейдерські захоплення житла відбуваються з використанням підроблених документів і електронних ключів доступу.
“Громадянин приходить до нотаріуса, скажімо, з підробленим рішенням суду. За законом нотаріус не повинен перевіряти легальність документів, а може просто упевнитися, що все оформлено правильно. Потім вноситься зміна до реєстру власників”, — пояснює економіст Іван Нікітченко.
Нерухомість можна віджати і шляхом зміни характеристик об’єкта.
“У документи вноситься інформація, що будинок нібито зруйнований або реконструйований, через що змінюються характеристики. Потім до реєстру вноситься новий об’єкт нерухомості, старий видаляється або залишається в реєстрі як дублер, і на новий об’єкт вже є новий власник”, — уточнює Нікітченко.
За його словами, незаконно заволодіти майном можна і в разі спадкових справ, коли йде пошук родичів або вони готуються вступити у спадок:
“За підробленими документами можна зробити серію зміни власників або організувати шлейф судових спорів, після чого квартира продається неуважному громадянину”.
Сумлінні нотаріуси самі перевіряють інформацію про нерухомість, але “свої” специ в основному не ставлять запитань.
“Є випадки, коли нотаріуси під приводом втрати або крадіжки е-ключів роблять дублікати, і тоді шахраї можуть незаконно входити в реєстри з метою зміни даних по нерухомості”, — говорить керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.
Експерти рекомендують українцям відстежувати будь-який інтерес сторонніх щодо майна. Як правило, під приціл чорних брокерів і нотаріусів потрапляють самотні пенсіонери, інваліди, сироти, багатодітні сім’ї, алкоголіки і т. д.
“Зловмисники можуть розпитувати сусідів, двірників, консьєржів про певні квартири, намагатися зав’язати близьке знайомство з власниками і навіть викрасти правовстановлюючі документи. Ці тривожні дзвіночки треба чітко фіксувати і звертатися за допомогою в поліцію, до юристів, активістів”, — вважає Нікітченко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас