У Верховну Раду внесли законопроект про державні закупівлі, який повинен поліпшити систему ProZorro — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Верховну Раду внесли законопроект про державні закупівлі, який повинен поліпшити систему ProZorro

Казна та Політика
564
Глава Державної митної служби Максим Нефьодов повідомив, що до Верховної Ради внесено законопроект №1076 про внесення змін до закону «Про державні закупівлі», що враховує важливі ініціативи щодо поліпшення системи державних закупівель ProZorro.
За словами Нефьодова, прийняття цього закону стане «другою закупівельною революцією», при цьому законопроект визначений президентом як невідкладний.
Зокрема, в законопроекті №1076 передбачено такі нововведення:
  • Обов’язковість використання Prozorro при закупівлях від 50 тисяч (нова спрощена процедура) – це виводить з тіні понад 250 тис. закупівель.
  • боротьба з «оскаржувальним тролінгом»: можливість впровадження диференційованої плати за оскарження тендеру в АМКУ постановою Уряду (обраховується у % від вартості предмета закупівлі); неможливість відкликати скаргу.
  • Автоматичне відхилення аномально низьких цінових пропозицій (які на понад 40% відрізняються від середньої ціни пропозиції) для боротьби з «демпінгом цін», який призводить до закупівель неякісних товарів і послуг, або змушує бюджетні установи погоджуватись на менший об’єм закупівлі.
  • Можливість відхилення пропозиції постачальників, які раніше не виконали умови договору.
  • Запровадження персональної відповідальності посадових осіб (зокрема, керівників органів) за порушення законодавства у сфері публічних закупівель: штраф від 2 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів (34-170 тис. грн).
  • «Онлайн-магазин» для бюджетних установ: запровадження електронних каталогів поширених товарів, які адмініструватимуться централізованими закупівельними організаціями та спрощуватимуть процес закупівлі для бюджетної установи до кількох кліків.
  • Та багато іншого: можливість консультацій з бізнесом з боку бюджетних установ; можливість виправлення помилок у тендерних пропозиціях протягом 24 годин; нецінові критерії оцінки пропозиції та інше.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас