Україна, Польща і США підписали газову угоду — Finance.ua

Україна, Польща і США підписали газову угоду

Енергетика
2387
Представники України, Польщі та США підписали угоду про співпрацю з метою посилення регіональної безпеки газопостачання.
Уповноважений уряду Польщі у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський заявив, що метою угоди є диверсифікація поставок газу в Україну, яка є залежною в цьому питанні від Росії. Така можливість відкриється в результаті розвитку терміналу скрапленого газу в Свиноусті і будівництва газопроводу Baltic Pipe, який з’єднає Польщу з Норвегією.
Згідно з угодою, в 2021 році Польща зможе поставляти Україні 6 млрд кубометрів газу. За словами Наїмського, зараз Польща може поставляти в Україну приблизно 1,5 млрд кубометрів газу.
“За два роки потужність газопорту в Свиноусті збільшиться на 50% – до 7,5 млрд. кубометрів. Завдяки цьому буде можливість приймати скраплений газ з США, який отримає українська сторона, або ж Україна зможе купити газ у польської Нафтогазової компанії”, – зазначив він.
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк зазначив, що залежність від Росії має не тільки економічні, але й політичні наслідки.
“Єдиний вихід – диверсифікувати поставки. Тому наступним кроком є можливість доступу до скрапленого газу з інших країн, перш за все з США”, – заявив він.
У свою чергу міністр енергетики США Рік Перрі наголосив, що США допомагають Польщі знизити залежність від російського газу і гарантувати постачання сировини. За його словами, за допомогою Польщі скраплений газ може допомогти Україні уникнути загрози обмеження поставок російського газу.
За матеріалами:
Польське Радіо
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас