У США створили 16-бітний процесор з вуглецевих нанотрубок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США створили 16-бітний процесор з вуглецевих нанотрубок

Технології&Авто
873
Американські вчені створили 16-бітний мікропроцесор на вуглецевих нанотрубках. Як повідомляє N+1, розробники продемонстрували працездатність процесора, запустивши на ньому всі типи інструкцій архітектури RISC-V і виконавши програму, що виводить слова «Hello, World!».
Відзначається, що вуглецеві нанотрубки вважаються одним з найперспективніших матеріалів для електроніки майбутнього. На сьогодні основний спосіб підвищення ефективності процесорів полягає в мініатюризації техпроцесу їх виробництва.
Але з кожним роком мініатюризація стає все більш складною і менш вигідною, що змушує вчених шукати нові матеріали. На основі нанотрубок створюють транзистори, що перевершують кремнієві, хоча їх виробництво залишається дуже складним. У 2013 році вчені Стенфордського університету під керівництвом Макса Шулакера (Max Shulaker) створили перший мікропроцесор з транзисторами на вуглецевих нанотрубках. Незважаючи на всю його важливість, процесор містив всього 178 транзисторів і мав вкрай обмежені можливості.
У новій роботі група Макса Шулакера з Массачусетського технологічного університету змогла вирішити частину виробничих проблем нової технології і створила повноцінний процесор, що містить 14702 транзистори. Новий чіп заснований на відкритій архітектурі RISC-V. Автори продемонстрували працездатність чіпа, виконавши всю 31 інструкцію з набору команд RV32E. Крім того, вони написали програму, що дозволяє процесору виводити слова «Hello, world! I am RV16XNano, made from CNTs».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас