Міжбанк: нудно не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: нудно не буде

Валюта
4534
Цього четверга ми очікуємо збільшення курсових коливань при обсягах операцій на міжбанку в межах 290-320 млн доларів і здійсненні 450-510 угод. Поведінка учасників торгів дедалі більше залежатиме від таких факторів:
1) Кінець місяця і продовження вливань гривні в банківську систему за рахунок великих виплат відшкодувань ПДВ експортерам. Експортери сьогодні ще будуть отримувати великі суми таких відшкодувань від Держказначейства, що буде пропорційно знижувати їхню потребу в продажу валюти. Тому дешево її віддавати на міжбанку вони не будуть.
Крім цього, залишається всього два робочі дні до завершення звітного періоду і клієнти все більше концентруються на закритті своїх господарських операцій на 1-е число. Це призводить до періодичних багаторазових виходів на торги великих гравців з їх поточними валютними завданнями і буде швидко змінювати співвідношення попиту і пропозиції протягом дня і “гойдати” за рахунок цього курс. Не будуть осторонь в такі моменти і спекулянти. Вони попрацюють як “в дві сторони”, так і почнуть самі періодично розгойдувати котирування, підлаштовуючись під ситуацію на торгах;
2) Нерабочий понеділок у США. Американці відзначають День Праці і 2 вересня торги по долару в Україні будуть проходити тільки на ТОМі. Це непопулярна форма валютних угод на нашому міжбанку і компанії будуть намагатися за сьогодні і максимум завтра в першій половині дня закрити всі свої угоди по долару, щоб потім “не зависнути” в цих розрахунках вже до вівторка. Це також додасть волатильності по курсу в момент оперативного виходу великих клієнтів з купівлею/продажем валюти для цих цілей;
3) Дії НБУ, поведінка готівкового ринку і ліквідність в банківській системі. При сприятливому збігу обставин Нацбанк вийде на торги з викупом надлишку долара в резерви через Matching. Що знову утримає курс цієї валюти від істотного просідання. Якщо ж надлишку не буде – НБУ просто спостерігатиме за ринком збоку навіть в тому випадку, якщо котирування підуть вгору.
Готівковий ринок продовжує працювати з оглядкою на міжбанк у режимі “з обороту” і навіть знижує спред між купівлею і продажем валюти. Це свідчить про те, що власники обмінників продовжують перебувати в упевненості, що різких стрибків курсу не намічається і їхні ризики мінімізовані.
Коррахунки банків на ранок 29 серпня знизилися на 2,6 млрд гривень – до 59,1 млрд. Цього обсягу ліквідності абсолютно достатньо для нормальної роботи банківської системи. А зниження коррахунків відбулося в основному за рахунок учорашніх проплат клієнтів Міністерству фінансів за куплені на аукціоні вівторка ОВДП. Ця сума склала понад 1,7 млрд гривень.
Ми на четвер прогнозуємо збільшення курсової волатильності протягом дня і коридор по долару в межах 25,15-25,35 гривень.
Котирування готівкового валютного ринку:
Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,90-25,22 і продаж 25,25-25,40 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:

Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,2100 / 25,2200
євро – 27,92 / 27,94
російський рубль – 0,3777 / 0,379
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас