НКРЕКП планує змінити розрахунок тарифів облгазів на розподіл газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКП планує змінити розрахунок тарифів облгазів на розподіл газу

Енергетика
273
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), має намір внести зміни до порядку формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитими за минулий рік.
Відповідний проект рішення розміщений на сайті регулятора.
Згідно з проектом рішення, місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 замовленої річної потужності об’єкта споживача на тариф, встановлений регулятором для відповідного Оператора газорозподільних мереж (ГРМ) з розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.
Як на своїй сторінці в Facebook пояснив заступник керівника департаменту енергоефективності НАК “Нафтогаз України” Олексій Хабатюк, тепер регулятор де-факто пропонує встановлювати тариф на одиницю розподіленого газу.
«Фактично також і зараз, але базою для встановлення тарифу і нарахування плати за розподіл будуть не прогнозні обсяги розподілу (при встановленні тарифу) або фактичні обсяги споживання (при нарахуванні плати за розподіл), а за попередній рік», – написав він.
За словами Хабатюка, при цьому плату за розподіл регулятор пропонує стягувати не за фактично розподілений газ щомісяця, а щомісяця як 1/12 від минулорічного обсягу.
“Хоча регулятор “наполегливо” називає оновлену методику такою, що заснована на потужності, але де-факто вона такою не є. Це буде все та ж методика, заснована на обсягах розподілу газу, але зі зміненою базою нарахування – поточні обсяги споживання замінені на обсяги, спожиті в попередньому році”, – пояснив він.
Як зазначив менеджер “Нафтогазу”, методично – це непоганий варіант, який дає рівномірне протягом року навантаження по оплаті послуг споживачу і прогнозованість тарифної виручки облгазів.
Очікується, що обговорення змін регулятор проведе 2 вересня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас