Інвестори зайняли вичікувальну позицію на ринку ОВЗГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори зайняли вичікувальну позицію на ринку ОВЗГ

Казна та Політика
2248
Міністерство фінансів на аукціоні з продажу ОВДП залучило до бюджету 1,77 млрд грн. Це майже на 800 млн грн. більше, ніж тижнем раніше, проте в кілька разів менше від рекордних показників кінця липня, коли уряд продавав паперів на 17 млрд грн. І причина зовсім не в лімітах, які останнім часом чиновники встановлюють на випуски облігацій, обмежуючи апетити нерезидентів.
Найбільше з вказаної суми уряд залучив від розміщення 5,5-річних ОВДП. Їх продаж взагалі не обмежували – інвестори могли скуповувати стільки паперів, скільки захочуть. Однак значного попиту не було – Мінфін зібрав заявок на 2,3 млрд грн., але в підсумку сторгувалися з інвесторами по прибутковості тільки на 1,36 млрд грн.
І це при тому, що в порівнянні з дуже успішним аукціоном 30 липня, коли аналогічних паперів уряд розпродав майже на 11 млрд грн., ставка прибутковості впала не настільки значно: з 15,5% до 15,3% річних.
«Такий результат викликаний відразу двома факторами. З одного боку, Мінфін не готовий платити дорого за новими залученнями – великої необхідності в грошах зараз немає. З іншого, і це головне, – інвестори зайняли вичікувальну позицію напередодні масштабної зміни влади в Україні. Адже завтра збереться Рада і з високою ймовірністю буде сформований новий Кабмін. Іноземцям, які насторожені через розпалювання ситуаціъ в світовій економіці, принаймні хотілося б розуміти, в який бік рушить нова українська влада», – прокоментував фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Не можна назвати успішними і торги за трьома іншими випусками українських ОВДП. Скажімо, піврічних паперів з прибутковістю 16,3% при ліміті 500 млн грн. продали на 288 млн грн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас