На програму Kyiv Smart City виділили 703 млн: як витратили гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На програму Kyiv Smart City виділили 703 млн: як витратили гроші

Казна та Політика
933
20 серпня Департамент внутрішнього фінансового контролю КМДА опублікував висновок за підсумками аудиту впровадження комплексної цільової програми «Електронна столиця» в 2015-2017 роках.
На документ, в якому налічується 55 пунктів з різними ініціативами (впровадження нової телеком-апаратури, систем відеоспостереження і так далі), звернув увагу ресурс AIN.UA. Джерело детально вивчило висновок аудиторів і виділило найцікавіші моменти.
Отже, згідно з аудитом, з 703 млн грн, виділених з міського бюджету, майже третину (254 млн грн) витратили неефективно. З них 48 млн грн відзначені як прямі втрати, решта припадає на ризиковані операції, переплати і так далі.
Програму курирує Департамент інформаційно-комунікаційних технологій. У числі його обов’язків – контроль діяльності підзвітних комунальних організацій та забезпечення ефективного і цільового використання бюджетних коштів. До слова, цих самих комунальних підприємств, що займаються реалізацією затверджених в рамках програми заходів, всього три. Ось як вони поділили гроші і обов’язки:
  • «Інформатика» – 10 пунктів програми, 330 млн грн;
  • «Кіївтелесервіс» – 5 пунктів програми, 252 млн грн;
  • «ГІОЦ» – 25 пунктів програми, 106 млн грн.
У кожного з виконавців – як мінімум 10 великих зауважень від аудиторів.
На КП «Інформатика» припало найбільше прямих збитків – з бюджету втратили 36 млн, ще 57 млн ​​витратили «з ризиком втрати». Всього фінансових порушень та недоліків знайшли на 97,3 млн грн. Мабуть, найбільш показові приклади ефективного та цільового використання бюджетних коштів: закупівля 35 інтерактивних туристичних стендів у ТОВ «Білінтех Україна», що разом з оплатою робіт обійшлося в 2 млн (роботи по факту не виконали) та закупівля обладнання через ланцюжок фірм-посередників з націнкою від 37% до 130%.
За «Кіївтелесервісом» знайшли порушень на 85 млн грн. З них прямими збитками вважаються 11 млн грн, ризиковані операції складають ще 73 млн грн. КП двічі закуповувало оптоволоконний кабель у «Білінтех Україна» за принципово різною ціною, в перший раз переплатили 2,7 млн.
Що стосується «ГІОЦ», прямих втрат КП не завдало. Але претензії є: неефективне витрачання бюджетних коштів з ризиком втрати – на 11,45 млн грн, без ризику втрати – на 59,9 млн грн. Жоден програмний продукт «ГІОЦ», який в тому числі відповідав за реалізацію багатостраждального електронного квитка, не здали в строк за звітний період. Це питання на 46 млн грн.
Київрада вже ухвалила цільову програму «Електронна столиця» на 2019-2022 рр. На її реалізацію з міського бюджету планують виділити 732 млн грн.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас