Науковці запропонували спорудити гігантські дирижаблі та «осідлати» на них стабільні повітряні потоки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Науковці запропонували спорудити гігантські дирижаблі та «осідлати» на них стабільні повітряні потоки

Технології&Авто
581
Міжнародний колектив вчених запропонував концепцію надекономічної системи вантажних перевезень з використанням великих дирижаблів, які будуть використовувати для переміщення висотні циркуляції атмосфери.
Як повідомляє Naked Science, відповідна стаття Джуліана Ханта (Міжнародний інститут прикладного системного аналізу (Австрія) і його колег з Німеччини, Бразилії та Малайзії, опублікована в журналі Energy Conversion and Management: X.
Вчені пропонують будувати дійсно величезні дирижаблі: в десять разів більше сумнозвісного дирижабля «Гінденбург», який зазнав катастрофи в 1937 році. Його довжина становила 245 метрів. В теорії такі велетенські апарати зможуть нести десятки тисяч тонн вантажу. Піднімаючись на висоту від 10 до 20 кілометрів, дирижаблі зможуть переноситися силою полярної струменевої течії — вузького і потужного потоку, який стабільно дме в верхній тропосфері.
В помірних широтах Північної півкулі вона спрямована з заходу на схід і сягає середньої швидкості 165 км/ч. Вчені вважають, що «осідлавши» цей потік, дирижаблі-гіганти з навантаженням зможуть здійснювати повну подорож навколо Землі за 16 днів, практично не витрачаючи енергії.
Аналогічний маршрут в Південній півкулі займе 14 днів. Використання сучасних матеріалів і технологій, при цьому, має зробити ці апарати набагато безпечнішими їх попередників з першої половини ХХ століття. Втім, єдиним економічно доступним варіантом наповнення такого апарату все ще залишається водень, вогненебезпечність якого згубила “Гінденбург” і призвела до завершення ери дирижаблів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас