Прокуратура розповіла подробиці схеми шахрайства з купюрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура розповіла подробиці схеми шахрайства з купюрами

Кримінал
2626
Шахраї, які за допомогою макета грошей обдурили банківські термінали на понад 1 млн грн, постануть перед судом.
Прокуратура направила в Червонозаводський районний суд Харкова обвинувальний акт стосовно організованої групи, яка шахрайським шляхом поповнювала банківські картки через термінали на великі суми.
Начальник відділу прокуратури Харківської області Нвер Антонян повідомив, що досудовим розслідуванням встановлено, що в травні 2018 року 34-річний киянин організував злочинну групу, до якої увійшли двоє його знайомих (двоє 34-річних чоловіків – киянин і харків’янин). Вони придумали і реалізували злочинний план незаконного заробітку.
«Зловмисники розробили засоби, призначені для обману купюроприймачів терміналів – імітували купюри номіналами 200 і 500 грн. Термінали сприймали їх як справжні гроші. Імітаційний засіб залишався у зловмисників, а на рахунок без фактичного внесення грошей в термінал зараховувалася сума згідно з номіналом імітованого купюри. Гроші зараховувалися на кредитні картки. За один раз їх, як правило, поповнювали на великі суми – 9, 20, 40 тис. грн. Кредитних карток у організованої групи було більше десятка. Всі вони оформлені в різних банках і на підставних осіб. «Працювали» шахраї на території всієї України. У готівку кошти переводили, знімаючи їх з банківських карток. Таким чином організована злочинна група більш ніж за півроку «заробила» понад 1 мільйон гривень», – розповів Антонян.
Крім того, шахраї створили не тільки імітовані гроші в національній валюті, а в євро і доларах. У хід пішли імітації купюр номіналом 100 і 200 євро і 100 доларів.
Щоб замаскувати злочинну діяльність і легалізувати походження коштів, організатор групи домовився з одним з інтернет-магазинів побутової техніки про постійну купівлю товарів. Гроші за товар сплачено через термінал за допомогою імітаційного засобу. Придбана техніка перепродавалася. Це створювало видимість успішного ведення бізнесу і приховувало злочинну діяльність організованої групи.
У прокуратурі зазначили, що організатору і учаснику організованої групи (двом 34-річним жителям Києва) повідомлено про підозру за фактом низки шахрайств, скоєних шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, за попередньою змовою групою осіб і низки несанкціонованих втручань в роботу автоматизованих систем і комп’ютерних мереж, що призвело до спотворення процесу обробки інформації, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. ч. 3, 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 361 КК України).
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас