Частка "Газпрому" на ринку газу ЄС знизилася вперше за 4 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка "Газпрому" на ринку газу ЄС знизилася вперше за 4 роки

Енергетика
1050
Два найбільші постачальники природного газу в Європу, норвезький Equinor і російський “Газпром”, втратили свої частки ринку вперше як мінімум за чотири роки на тлі потроєння імпорту зрідженого природного газу (СПГ) за останні 10 місяців.
Про це повідомляє Reuters.
Імпорт ЗПГ до Європи підскочив на тлі більш низького, ніж очікувалося, спотового попиту з боку Азії, зокрема через що європейські ціни на газ впали до 10-річних мінімумів.
Частка СПГ серед того, що поставляється до Західної та Центральної Європи, зросла до 14% в період з жовтня 2018 року по серпень 2019 з 5% за той же період 2017-2018 років.
Частка норвезького газу знизилася до 33% з 38% – це багаторічний мінімум, показують підрахунки Refinitiv.
Частка “Газпрому” знизилася на 1%, до 32%. Але це було перше зниження з 2014-2015 рр., коли “Газпром” постраждав через низький попит на газ в Європі.
Частка СПГ із США, який доставили в північно-західну Європу, становила 2% від загальної кількості поставок газу в регіон.
Незважаючи на втрату частки ринку, загальний експорт природного газу до Європи збільшився, оскільки регіон імпортував на 9% більше газу з жовтня по серпень порівняно з аналогічним періодом 2017-2018 років.
“Найбільша частина приросту, яку ми спостерігаємо в поточному році за поставками з Росії, припадає на Словаччину і Чехію – країни, які не мають прямого доступу до СПГ, і яким потрібно підготувати сховища на випадок, якщо транзит через Україну зупиниться з січня 2020 року” , – сказала Марина Циганкова, аналітик ринку газу.
Договір про транзит газу між Росією та Україною закінчиться в кінці цього року. Відсутність прогресу в переговорах спонукає Європу накопичувати газ, щоб запобігти можливим перебоям в постачанні взимку.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас