Артур Гребєнников: рік малої приватизації у цифрах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артур Гребєнников: рік малої приватизації у цифрах

Казна та Політика
635
Найдорожчий об’єкт малої приватизації у минулому році продали за 116 млн грн. Це були нежитлові приміщення підвалу та першого поверху на площі Ринок у Львові. Їх на електронні торги виставило Управління комунальної власності Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради.
Чи багато державі вдалося заробити на аукціонах малої приватизації за рік, які міста стали лідерами, та що найчастіше виставляли на торги? Розповідаємо.
Від 17 до 17
Продаж об’єктів малої приватизації (вартістю до 250 млн грн) на електронних аукціонах передбачив закон «Про приватизацію державного та комунального майна». Його Верховна Рада ухвалила у січні 2018 року, а чинності він набув у березні. Проте фактично перші торги відбулися 17 серпня, тож саме 17 серпня 2019 року виповнюється рік із моменту старту малої приватизації в Україні.
За цей період відбулося понад тисячу електронних аукціонів. Сума доходу від реалізації об’єктів становить 1,48 млрд грн*, ще на торги виставлене майно на понад 280 млн грн.
Середнє зростання ціни на електронних аукціонах сягнуло 59,64%. Це один із найбільших показників серед усіх торгів, які проводилися в системі ProZorro.Продажі.
Так само високою на цих аукціонах була й конкуренція – в середньому 2,7 учасника. Рекордними за кількістю учасників стали торги з продажу нежитлових приміщень на бульварі Верховної Ради в м. Києві, які організувала Київська міська адміністрація, – на них прийшли 100 потенційних покупців.
Що з найдешевшими
Найбільше на електронних аукціонах малої приватизації продали нежитлових приміщень. Найдорожчим, як ми вже писали, стало приміщення колишнього ресторану у Львові за 116 млн грн, а ось найдешевше майно обійшлося новому власнику у 3,5 грн. Це був пакет акцій розміром 0,0102% у статутному капіталі Публічного акціонерного товариства “ВЕРК”.
Із нерухомості найдешевше продали будівлю магазину, розташованого між селами Стінка та Залізняк у Сумській області. Приміщення обійшлося новому власникові у 13,71 грн.
Обидва об’єкти продали вже на аукціонах за голландською моделлю, на яких ціну знижують, а не підвищують. Такі торги в малій приватизації проводять тоді, коли під час двох поспіль оголошень аукціону лотами ніхто не зацікавився й не подав пропозицій.
Продавали майно в рамках малої приватизації Фонд державного майна України (ФДМУ), враховуючи всі регіональні відділення, та органи місцевого самоврядування.
ФДМУ за цей рік провів понад 475 успішних аукціонів і заробив 565,34 млн грн. Це трохи більше 38% від загальної суми доходу.
Міста та селища України майже за такої ж кількості успішних аукціонів продали об’єктів на майже 912 млн грн, що становить 62% від загальної суми доходу.
Найактивнішими організаторами аукціонів малої приватизації були Львівська, Житомирська та Дніпропетровська області.
Чому це добре
Старт малої приватизації у ProZorro.Продажі й узагалі весь перший рік роботи за цим напрямом був дійсно проривним.
Об’єкти, що продавались в електронній системі торгів, були дуже різними і за якістю, й за місцем розташування, й за комерційною привабливістю. Але незважаючи на такі особливості та всі можливі перепони, для більшості лотів вдалося знайти нових власників.
А це означає, що й у великих містах, і в маленьких селищах на місцях старих та порожніх будівель розпочинається нова діяльність, і вона принесе користь не тільки тим, хто планує розвивати власний бізнес, а й, сподіваюся, територіальним громадам. Це й нові робочі місця, і розвиток локальної інфраструктури, та й взагалі – будь-що корисне в порожній до цього будівлі.
Артур Гребєнников, керівник із розвитку майданчика Аукціони.Prom.ua бізнес-напряму EVO
  • Усі цифри в матеріалі наведені за період із 17 серпня 2018 року по 17 серпня 2019-го.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас