Транзит російського газу через Україну можуть продовжити ще на два роки - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транзит російського газу через Україну можуть продовжити ще на два роки - Данилишин

Енергетика
1240
Транзит російського газу через територію України продовжиться в звичних обсягах ще як мінімум два роки, вважає голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.
“Транзитний договір між Україною і Росією буде. Вважаю, що як мінімум рік Росії доведеться поставляти звичні останнім часом обсяги газу через Україну. Якщо газопровід Nord Stream-2 буде запущений тільки з восьмимісячним запізненням, все одно для виходу на роботу на повній потужності піде чимало часу. Тому я думаю, що транзит російського газу через нашу країну в звичайних обсягах буде здійснюватися не менше ніж півтора року після початку 2020 року”, – написав на своїй сторінці в соцмережі Facebоok.
На думку Данилишина, “Газпром” укладе новий транзитний контракт з “Нафтогазом України” після 31 грудня 2019 року на період 1,5-2 роки, щоб прокачувати через українську ГТС 50-65 мільярдів кубометрів газу на рік. Данилишин підкреслив, що в більш довгостроковій перспективі Україні доведеться шукати заміну кільком мільярдам доларів, що надходять до держбюджету від транзиту.
Водночас він вважає, що взагалі без транзиту по 10-15 мільярдів кубометрів на рік через Україну Росії не обійтися, щоб забезпечити стабільні поставки газу в Європу.
Данилишин спрогнозував введення США нових санкцій проти Nord Stream -2 і висловив думку, що болючішими за ці санкції для російського “Газпрому” стануть ухвалені навесні поправки до газової директиви Євросоюзу, які зобов’язують РФ завантажувати новий газопровід тільки наполовину, віддаючи інше для транзиту газу інших компаній.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас