Іноземці масово скупили держборг України - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці масово скупили держборг України - експерт

Казна та Політика
17769
Міністерство фінансів України запланувало взяти в борг в 2019-му 345,9 млрд грн. При цьому, як відзвітували у відомстві, тільки за перші сім місяців вони вже встигли позичити 255,3 млрд грн.
Іноземці в поточному році дали в борг Україні в 13,5 разу більше, ніж за аналогічний період минулого року. План за запозиченнями перевиконано, а ось за доходами – навпаки. Дефіцит бюджету склав більш ніж 1,1 млрд грн. Дохідну частину провалили. І як заявляють в самому міністерстві – через різке зміцнення гривні.
Наприклад, 19 грудня 2018-го Міністерство фінансів розмістило цінні папери в гривні під 18,5% річних. Ті, хто купив їх, змогли отримати свої гроші через шість місяців (виплата відбулася в червні). Однак, фактично, в доларах Україні за рік з урахуванням девальвації за вказаними паперами доводиться віддавати на 33,6% більше. В окремих випадках ставка доходить до 36%!
Кредити брали при курсі в 27-28 грн/$, а віддавати доводиться при курсі 25-26 грн/$. В результаті в доларовому еквіваленті Україна повинна віддавати на третину більше, ніж брала. І це в умовах і без того високих ставок за цінними паперами.

Обрати вигідний кредит

“Такого немає в жодній країні світу. У країнах ЄС в кращому випадку можна отримати 1-2%. У економіках, що розвиваються – до 7%. Україна дає під 16-18,5%! А якщо купувати в гривні, то іноземець, який в грудні витратив 10 тисяч доларів, в червні може отримати вже майже 18 тисяч. Це для прикладу, насправді суми зовсім інші. Ми вже позичили тільки в гривневих облігаціях 164,1 млрд грн! А віддамо всі 200 млрд, якщо ситуація не зміниться”, – розповідає фінансовий аналітик Єгор Комов.
Більшу частину доходів бюджет отримує в гривні. При зростанні курсу нацвалюти в доларовому еквіваленті обсяг доходів скорочується,бо і в гривневому еквіваленті знижується вартість валютних запозичень. Але при цьому борги все одно доводиться повертати в доларах і в євро.
“Обсяг платежів з погашення державного внутрішнього боргу може бути збільшений у разі дострокового погашення ОВДП в доларах США і в разі збільшення обсягу випуску короткострокових ОВДП з погашенням в 2019 році”, – зазначають у відомстві.
Найбільша виплата призначена на вересень. Зокрема, 3 вересня доведеться заплатити Міжнародному валютному фонду 114,3 млн СПЗ, а 13 вересня – ще 295,5 млн СПЗ.​
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас