Гліб Сегіда: якщо списують кошти з вашої банківської картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гліб Сегіда: якщо списують кошти з вашої банківської картки

Фінтех і Картки
1634
Дедалі більше українців стикаються з проблемою – після здійснення операції в інтернеті згодом невідомі починають проводити списання коштів з їх банківської картки. Чи можливо вирішити цю проблему, вже зіткнувшись з нею?
Найкращий спосіб боротьба з проблемами – це їх профілактика. Тому найпростіший спосіб – це не довіряти дані своєї платіжної картки ненадійним сайтам і сервісам.
Наприклад, в Інтернеті дуже багато сервісів, які займаються наданням кредитів на банківську картку людини. Користувач заповнює анкету, дає дані картки і отримує на неї кредитні кошти. Сервіс періодично списує гроші з картки в рахунок погашення заборгованості.
Але, розуміючи популярність такої послуги, у популярних сервісів з’явилося і не мало наслідувачів. Такі сайти також нібито видають кредити на картку. Однак якщо почитати умови, виявляється – вони просто посередники, які надають послуги у допомозі отримання кредиту.
Звичайно, такі послуги не є безкоштовними, і з користувача списуються гроші за «фінансові послуги». При цьому немає жодної гарантії отримання кредитних коштів.
Більш того, сервіс може і далі продовжувати списувати кошти.
Щоб не потрапити в таку ситуацію:
  • Читайте умови надання сервісу/користування сайту. Не просто ставте галочку, а хоча б швидко «пройдіться» очима по тексту;
  • Перевірте наявність ліцензії Нацкомфінпослуг у цього сервісу – якщо це просто посередник, ліцензії не буде;
  • Почитайте відгуки про сервіс/сайті;
  • Напишіть або зателефонуйте в службу підтримки сайту і дізнайтеся подробиці надання послуг, з посиланнями на ці норми в договорі.
Якщо Ви вже потрапили в таку ситуацію
Швидше за все, списані кошти повернути не вийде. Зробити це буде дійсно дуже складно, особливо, якщо ви поставили галочку, що згодні з умовами надання сервісу, не прочитавши їх.
Формально сервіс не надає кредит, а значить, не повинен відповідати вимогам НБУ або Нацкомфінуслуг – наочно розкривати всі умови щодо кредиту і розміру платежів.
Якщо списання тривають – треба звернутися в колл-центр банку і встановити нульовий ліміт на операції в інтернеті.
Також напишіть заяву у відділенні банку з вимогою розслідувати цей випадок і повернути гроші на ваш рахунок. На практиці такі випадки рідко закінчуються на користь клієнта. Швидше за все, банк дасть відповідь, що клієнт сам передав дані за карткою і сам несе відповідальність за таку операцію.
Далі – картку доведеться або перевипускати, або постійно піднімати ліміт перед проведенням своєї операції.
На жаль, CVV2 код за карткою не можна змінити. І якщо у когось є дані картки (номер, ім’я власника, термін дії та CVV2), він зможе і далі проводити списання.
Другий крок – звернутися із заявою в правоохоронні органи про вчинення злочину за статтею 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».
До заяви додати виписки по рахунку, а також запросити в банку детальну виписку з реквізитами торговця послуг, на користь якого були списання. Останнє поліція може зробити і сама в рамках відкритого провадження, але краще зробити це відразу самому.
У разі, якщо сервіс таки надає кредити і має ліцензію Нацкомфінпослуг – зверніться зі скаргою до цього відомства.
Глеб Сегіда, керівний партнер Pravovest Law Firm
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас