Зміцнення гривні: чого чекати від курсу в серпні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення гривні: чого чекати від курсу в серпні?

Валюта
9687
Зміцнення гривні експерти пояснюють ослабленням політичних ризиків, а також високим оптимізмом інвесторів щодо змін в Україні після президентських і парламентських виборів.
При цьому інвестори активно купують гривневі і валютні облігації внутрішньої державної позики, незважаючи на скорочення прибутковості і заявлене зниження облікової ставки НБУ. Так, портфель нерезидентів в ОВДП тільки в серпні зріс на 31% до 73,7 млрд грн.
Все це, за прогнозами аналітиків FOREX CLUB, надасть в серпні курсовий коридор для гривні в межах 24,75-25,75 грн за долар. Найближчий рівень для подальшого зміцнення – 24,70 грн за долар, який є мінімальним з 2016 року, прогнозують аналітики.
Ризики виплат за зовнішніми зобов’язаннями істотно знижені. В результаті зміцнення гривні і активних дій НБУ з викупу іноземної валюти, золотовалютні резерви зросли до 21 млрд доларів, яких достатньо для проходження пікових виплат у вересні і в першій половині 2020 року. Разом з тим, якщо Україна отримає наступний транш кредиту МВФ, ризики дефолту будуть зняті.
Формування більшості в Парламенті дозволить провести земельну реформу і відкрити ринок землі, який стане сильним каталізатором для надходження інвестицій і економічного зростання країни. Очікування відкриття ринку землі стимулюватиме приплив іноземного капіталу та репатріації місцевого капіталу. Приводом для оптимізму виступає і намічена приватизація, під яку буде заходити іноземний капітал.
Однак існують чинники, які будуть стримувати зміцнення гривні:
  • По-перше, щойно зміниться кон’юнктура для інвесторів, які заходять в Україну з «гарячим» капіталом, вони почнуть виходити з ринку.
  • По-друге, серпень – це місяць зміни сезонного тренду на зміцнення, і в середньому гривня в цей період девальвує на 2,5%. Це пов’язано із закупівлями енергоресурсів і активізацією імпортерів перед новим сезоном ділової активності, розрахунками аграріїв за кредитними зобов’язаннями.
  • По-третє, в бюджеті на 2019 рік закладено курс на рівні 29,4 грн за долар, і до нього прив’язані бюджетні надходження і витрати. Якщо курс перебуває нижче від цього рівня, бюджет недоотримує кошти, і їх брак фінансується за рахунок облігацій, що розширює державний борг.
  • По-четверте, сильне зміцнення гривні б’є по експортерах, в результаті чого скорочуються надходження від експортної виручки в країну і знижується конкурентоспроможність української продукції на світових ринках.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас