НБУ планує впровадити нові підходи до захисту приміщень банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує впровадити нові підходи до захисту приміщень банків

Казна та Політика
342
Національний банк України підготував проект змін до Правил з організації захисту приміщень банків в Україні.
Про це повідомили в прес-службі Національного банку України у відповідь на інформаційний запит УНН.
“…з метою удосконалення вимог щодо організації захисту банків (в тому числі банкоматів) сьогодні опрацьовується проект змін до Правил з організації захисту приміщень банків в Україні, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10 лютого 2016 року №63. Цей проект змін буде розміщений для публічного обговорення та надання пропозицій на офіційному сайті Національного банку України”, – йдеться у відповіді.
Як зазначено, першочерговими завданнями НБУ як регулятора в сфері встановлення вимог, спрямованих на створення безпечних умов роботи з готівкою, є захист життя і здоров’я персоналу, який безпосередньо працює з цінностями. Це втілюється шляхом впровадження нормативно-правових актів Нацбанку і Державних стандартів України з цих питань.
“Разом з тим специфікою обслуговування населення банкоматами є те, що таке обслуговування здійснюється в автоматичному режимі, і таким чином виключається фактор небезпеки для життя і здоров’я працівників та клієнтів. Варто зазначити, що в переважній більшості випадків готівка, яка міститься в сейфі банкомату, застрахована, це, в свою чергу, мінімізує ризики майнових втрат її власника”, – зазначається у відповіді.
Крім того, сьогодні вимоги до безпеки банкоматів визначені Правилами з організації захисту приміщень банків в Україні, затвердженими постановою Правління Національного банку України від 10 лютого 2016 року № 63.
Зазначеними правилами визначено, що в залежності від місця встановлення банкомату і обсягів цінностей в ньому, банк самостійно визначає:
  • клас опору до злому сейфу в банкоматі,
  • організацію охорони банкомату,
  • необхідність обладнання банкомату прихованими пастками (хімічної, сльозогінної дії тощо),
  • необхідність обладнання банкомату відеоспостереженням.
Ці норми розроблені з урахуванням сучасних світових практик і узгоджені з провідними банками і МВС України.
“Таким чином, нормативно-правовими актами Національного банку України повною мірою передбачені вимоги щодо організації охорони і безпеки банкоматів”, – йдеться у відповіді.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас