У Литві назвали ціну "відключення" Балтії від енергомереж РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Литві назвали ціну "відключення" Балтії від енергомереж РФ

Енергетика
1432
Синхронізація ліній електропередачі країн Балтії з західними країнами ЄС буде коштувати близько 1,5 мільярда євро.
Про це заявив міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.
Вайчюнас не сумнівається, що країни Балтії і Польща отримають все необхідне європейське фінансування для проекту синхронізації ЛЕП країн із Західною Європою.
Він підкреслює, що фінансування морської перемички між Литвою і Польщею Harmony Link, ймовірно, відбуватиметься в рамках нової фінансової перспективи Євросоюзу.
“Наша мета – створити можливості для того, щоб в новій фінансовій перспективі було можливо фінансувати реалізацію проекту, оскільки ми неминуче змушені будемо залізти в наступну фінансову перспективу. Я дуже позитивно оцінюю те, що бюджет механізму Європейських інфраструктурних мереж (CEF) на 2021-2027 рр. збільшується з 5 млрд до 7,8 млрд євро – є така пропозиція зараз. Але в будь-якому випадку це хороший початок, це досить солідні суми. Нам вдалося внести синхронізацію в пріоритетні проекти в наступній фінансовій перспективі, і це об’єкт потенційного фінансування”, – сказав Вайчюнас.
Так міністр енергетики коментував інформацію джерел BNS про те, що в бюджеті CEF на 2020 рік залишилося лише близько 500-600 млн євро, тим часом, тільки для синхронізації ЛЕП країн Балтії буде потрібно близько 1 млрд євро.
За словами міністра, найважливішим буде якісна підготовка заявки на фінансування Harmony Link. Він також зазначив, що заявку буде подано восени 2020 року.
За даними джерел BNS, попередні підрахунки свідчать про те, що Литва не повинна буде компенсувати витрати партнерів.
У грудні 2018 року литовська компанія Litgrid і польська PSE підписали угоду про прокладання морського кабелю постійної напруги Harmony Link. Перемичка і пов’язана з нею інфраструктура обійдуться приблизно в 850 млн євро. Це буде другий етап проекту синхронізації.
У березні ЄС затвердив фінансування першого етапу: балтійським країнам виділили 323 млн євро, з них 125 млн євро – Литві.
Очікується, що в рамках механізму Європейських інфраструктурних мереж буде профінансована максимальна сума – 75% або 637 млн ​​євро. В такому ж обсязі ЄС профінансував і перший етап.
У проект синхронізації енергомереж країн Балтії з мережами материкової Європи вартістю приблизно 1,5 млрд євро Литві слід інвестувати більше всіх в регіоні – близько 650 млн євро (з урахуванням фінансування з ЄС).
Литва, Латвія і Естонія зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії. До 2025 року країни Балтії хочуть синхронізувати свої енергомережі з мережами материкової Європи.
Після тривалих взаємних суперечок країни Балтії в 2018 році затвердили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу. Зараз між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, проте потужності хочуть посилити за допомогою прокладення нової морської перемички Harmony Link.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас